Verkkouutiset

Moskovan Kreml. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

”Eliitti unelmoi paluusta normaaliin” – Näin valta vaihtuisi Moskovassa

Mark Galeottin mukaan Venäjän kerma ei jaa presidentin neuvostoihanteita.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on herättänyt runsaasti spekulaatioita Venäjän ja sen nykyjohdon tulevaisuudesta. Presidentti Vladimir Putin on hallinnut maan politiikkaa jo yli 20 vuoden ajan, ja huhut tämän terveydentilasta ja suosiosta käyvät jatkuvasti kuumina.

Arvostetun Venäjä-tuntijan, professori Mark Galeottin mukaan spekulaatiot ja teoriat kertovat paljon esittäjiensä Venäjä-käsityksistä. Osa arvioijista uskoo Venäjän olevan tuomittu autoritaarisuuteen, jotkut taas uskovat kansan nousevan kapinaan nykyjärjestelmää vastaan. Myös nykymuotoisen Venäjän romahdustakin on ennustettu, Galeotti toteaa Engelsberg Ideas-sivuston artikkelissaan.

Galeottin mukaan Venäjän tulevaisuutta voi myös tarkastella optimistisesti, sillä tappio Ukrainassa voi merkitä maalle mahdollisuutta jättää neuvostoajat taakseen. Kirjoituksessaan professori välttää ennusteiden laatimista, mutta toteaa Putinin ja tämän lähipiirin edustavan tyyppeinä vielä neuvostoihmistä. He kokevat lännen pettäneen Venäjän, eivätkä pidä Ukrainaa edes todellisena valtiona.

Vaikka suuri osa venäläisistä, myös eliitistä, jakaa pitkälti Putinin nationalismin, eivät he kuitenkaan ole näkemyksissään läheskään yhtä jyrkkiä. Galeottin mukaan eliitin edustajille taloudellinen hyvinvointi ja vakaus ovat imperialistisia pyrkimyksiä tärkeämpiä. He eivät ole demokraatteja, mutta kylläkin pragmaatikkoja, joiden mielestä ”sota haittaa bisnestä”.

– Nyt eliitin keskuudessa unelmoidaan paluusta normaaliin, Galeotti kirjoittaa.

Galeotti pitää kuitenkin kansannousua tai palatsivallankumousta epätodennäköisinä. Valta vaihtuukin Venäjällä todennäköisesti Putinin vapaaehtoisen vetäytymisen tai kuoleman myötä, hän arvioi.

Putinilla onkin Galeottin mukaan mahdollisuus valita itse seuraajansa, jolloin hän todennäköisesti päätyy luotettavaan ja linjalleen uskolliseen vaihtoehtoon. Todellisuus on kuitenkin tätä moniulotteisempi.

– Putinin seuraaja tulee todennäköisesti olemaan hyvin riippuvainen eliitin tuesta, Galeotti arvioi.

Parhaimmassakaan tapauksessa Putinin jälkeisen Venäjän johtaja tuskin on demokraatti tai uudistaja, mutta ei toisaalta myöskään nationalistinen haukka. Venäjän eliitin jäsenet ovat ennen kaikkea poliittisesti joustavia ja oman vaurautensa kerryttämiseen keskittyviä kleptokraatteja, professori luonnehtii.

Myös lännellä on mahdollisuus uuteen alkuun suhteessa Venäjään, Galeotti kirjoittaa. Neuvostoliiton romahduksen jälkeisiä virheitä ei pidä toistaa, ja onkin mahdollistaa, että Venäjän tappio Ukrainassa merkitsee Venäjälle ja lännelle mahdollisuutta parempaan.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS