Verkkouutiset

Euron logo Euroopan keskuspankin pääkonttorin ulkopuolella. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

EKP nostaa jälleen ohjauskorkojaan

Keskuspankin mukaan inflaation kasvu on edelleen liian nopeaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan keskuspankki (EKP) on päättänyt nostaa kaikkia kolmea ohjauskorkoaan 0,50 prosenttiyksiköllä.

Perusrahoitusoperaatioiden korko on 22.3.2023 lähtien 3,50 prosenttia, maksuvalmiusluoton korko 3,75 prosenttia ja talletuskorko 3,00 prosenttia.

Koronnoston syynä on se, että EKP:n mukaan inflaatio on liian nopeaa, eikä se vaikuta vielä hidastuvan toivotusti. Nostamalla korkoja EKP pyrkii palauttamaan inflaatiovauhdin kahden prosentin tavoitteensa mukaiseksi.

Tiedotteensa mukaan EKP:n neuvosto on perillä markkinoiden jännittyneestä tilanteesta ja ryhtyy tarvittaessa toimiin varmistaakseen hinta- ja rahoitusvakauden euroalueella. Euroalueen pankit ovat vakavaraisia ja kykenevät hyvin selviytymään maksutarpeistaan. Euroalueen rahoitusjärjestelmälle pystytään tarvittaessa tarjoamaan likviditeettiä, jotta rahapolitiikan vaikutus voi välittyä talouteen toivotusti.

Tuoreimmat EKP:n asiantuntijoiden arviot valmistuivat maaliskuun alussa eli ennen jännitteiden voimistumista finanssimarkkinoilla, ja jännitteet voivat vaikuttaa talous- ja inflaatiokehitykseen. Inflaatiovauhti oli perusskenaariossa jo arvioitu hitaammaksi kuin vielä joulukuun asiantuntija-arvioissa, kun energian hinta oli alkanut laskea.

Inflaatiovauhti olisi maaliskuisten arvioiden mukaan keskimäärin 5,3 prosenttia vuonna 2023, enää 2,9 prosenttia vuonna 2024 ja 2,1 prosenttia vuonna 2025. Hinnankorotuspaineet eivät kuitenkaan ole väistyneet.

Ilman energian ja elintarvikkeiden hintoja laskettu inflaatiovauhti nopeutui vielä helmikuussakin, ja asiantuntija-arvioissa se on tänä vuonna keskimäärin 4,6 prosenttia eli nopeampi kuin vielä joulukuussa ennakoitiin. Sen arvioidaan olevan ensi vuonna 2,5 prosenttia ja vuonna 2025 enää 2,2 prosenttia, sillä toimitushäiriöiden vaikutus pienenee, pandemiaan liittyneiden rajoitusten poistumisesta alkaa olla aikaa ja kysyntää on yhä vähemmän, kun rahapolitiikka kiristyy.

BKT:n kasvuvauhti on asiantuntija-arvioissa tänä vuonna keskimäärin 1,0 prosenttia eli nopeampi kuin joulukuussa ennakoitiin, sillä energian hinnan oletetaan olevan edullisempi ja talouden ennakoidaan selviytyvän aiempaa paremmin maailmantilanteen aiheuttamista ongelmista.

Vuosina 2024 ja 2025 BKT:n arvioidaan kasvavan 1,6 prosenttia, kun työmarkkinatilanne on vahva, luottamus tulevaisuuteen alkaa palautua ja reaalitulot elpyvät. Kasvuvauhti jää kuitenkin molempina vuosina hitaammaksi kuin joulukuisissa asiantuntija-arvioissa ennakoitiin, sillä rahapolitiikka on tämänkertaisissa arvioissa kireämpää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)