Asuntolainojen viitekorot ovat olleet viime aikoina reippaassa laskussa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ekonomistit lyövät luvut pöytään – näin kauan korot vielä laskevat

Euriborien odotetaan asettuvan noin kahteen prosenttiin.
Picture of Ville Mäkilä
Ville Mäkilä
Ville Mäkilä on Verkkouutisten toimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Asuntolainojen yleisenä viitekorkona käytetyt euriborkorot ovat olleet tuntuvassa laskussa viime aikoina. Moni asuntovelallinen voikin nyt pohtia, kauanko korot vielä laskevat ja millaiseen uuteen korkotasoon olisi syytä totuttautua.

Euriborit seuraavat tarkasti Euroopan keskuspankin (EKP) korkopäätöksiä. Danske Bank Suomen pääanalyytikko Minna Kuusisto arvioi EKP:n koronlaskujen jatkuvan ensi kesään asti siten, että ohjauskorko asettuu 1,5 prosenttiin syyskuuhun 2025 mennessä.

– Markkinat odottavat hieman maltillisempaa laskutahtia, mutta kaiken kaikkiaan huonot uutiset euroalueen taloudesta ovat kiihdyttäneet koronlaskuodotuksia viime viikkoina, Kuusisto sanoo Verkkouutisille.

Kuusiston arvion mukaan vuoden euriborkorko jatkaa laskuaan ainakin ensi kesään asti, jolloin se voisi asettua 1,5-1,7 prosentin haarukkaan eli jonkin verran ohjauskoron yläpuolelle.

– Korko voi laskea vieläkin matalammalle tasolle, mutta siihen vaadittaisiin euroalueen talouskasvun merkittävää hidastumista tämänhetkisiin ennusteisiin nähden, Kuusisto ennakoi.

OP:n pääanalyytikko Antti Saari on arvioissaan varovaisempi.

– Odotamme 12 kuukauden euriborin pohjaavan lopputalvesta ja kolmen kuukauden euriborin hieman myöhemmin, alkukesästä. Korot asettuvat arviomme mukaan hieman päälle kahden prosentin tason.

Myös lyhyempien euriborkorkojen eli kuuden ja kolmen kuukauden euriborien odotetaan laskevan. Niiden kohdalla kehitys on kuitenkin hitaampaa.

– Lyhyet euriborkorot ovat laskeneet vuoden euriboria hitaammin siitä syystä, että ne seuraavat tiiviimmin EKP:n ohjauskorkoa, kun taas vuoden euribor reagoi herkemmin EKP:n korkopolitiikkaa koskeviin tulevaisuuden odotuksiin. Myös lyhyemmät euriborkorot laskevat 1,5 prosentin tuntumaan ensi syksyyn mennessä, ja kunhan EKP:n koronlaskusykli on tullut päätökseensä, lyhyet euriborkorot painuvat jälleen vuoden euriborkorkoa matalammalle tasolle, Kuusisto arvioi.

Saari uskoo lyhyiden euriborkorkojen asettuvan kahden prosentin tuntumaan alkukesästä.

– Tämän jälkeen näiden kehityksen voidaan olettaa oleva myös verrattain vakaata.

Etenkin 12 kuukauden euribor on ollut laskussa. Ekonomistien mukaan myös lyhyet euriborit laskevat, joskin hitaammin. AFP / LEHTIKUVA / KIRILL KUDRYAVTSEV
Korkojen äkillinen nousu ei ole mahdotonta

Ennen äkillistä korkojen nousua vuonna 2022 monet asuntovelalliset olivat tottuneet pitkään kestäneeseen nollakorkojen aikaan. Vaikka monet haikailevat matalan korkotason perään, Kuusiston mukaan on hyvä muistaa, että matalampi korkotaso tarkoittaa myös heikompaa talouskasvua ja korkeampaa työttömyyttä.

Rajun nousun jälkeen korot ovat jälleen laskeneet. Voiko silti käydä niin, että korot yllättäen kääntyvätkin taas nousuun? Sitä ekonomistit pitävät hyvin epätodennäköisenä.

– Pientä heilahtelua euriborkoroissa voi toki olla, jos ja kun odotukset EKP:n koronlaskuodotukset muuttuvat. Mikäli euroalueen taloudesta saadaan lisää huonoja uutisia, koronlaskuodotukset voivat voimistua entisestään, mikä voisi kiihdyttää myös euriborkorkojen alamäkeä, Minna Kuusisto kommentoi.

– Vastaavasti, jos euroalueen taloudessa nähdään piristymisen merkkejä tai jos inflaation hidastumisessa nähdään merkittävää takapakkia, euriborkorot voivat ainakin hetkellisesti nousta. Tällaisessakin tilanteessa korkojen nousu pysyisi kuitenkin maltillisena, sillä EKP:n koronlaskut jatkuvat, Kuusisto jatkaa.

OP:n Antti Saari muistuttaa, että vaikka äkillinen korkojen nousu on epätodennäköistä, se ei ole täysin mahdotonta.

– Nousun voisi aiheuttaa esimerkiksi kansainvälinen kauppasota tai geopoliittisten jännitteiden merkittävä kiristyminen.

LUE MYÖS:
Yksi ihminen voi terrorisoida kokonaista kerrostaloa – Näissä tilanteissa häirikkö voidaan häätää
Löysitkö kodistasi näitä hyönteisiä? Älä tee virhettä

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot