Ekonomistit arvostelevat Yleisradion juttua Suomen palkkatasosta. Artikkelissa käytettyjä lukuja arvostellaan. Lisäksi talouden kokonaiskuvan näkökulman sanotaan jääneen kokonaan pois.
Tästä löytyvä juttu ja palkkakone-laskuri perustuu Lähi-Tapiolan laskelmiin.
– Ylellä jälleen ostovoimajuttu, josta uupuu täysin talousnäkökulma. Kerrotaan, että reaalipalkat laskeneet euroalueella yhden prosentin ja 2,5 prosenttia Suomessa. Mutta ei sitä, että euroalueella talous +5,7 prosenttia ja Suomessa -0,4 prosenttia. Tai että euroalueella tuottavuus -0,5 prosenttia ja Suomessa -2,0 prosenttia, Kemianteollisuus ry:n ekonomisti Sampo Pehkonen listaa X:ssä.
Tähän on kiinnittänyt huomiota myös Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.
– Olisi ehkä kohtuullista, että Yle ja LähiTapiola myös selvittäisivät, miten paljon suomalaisten työnantajien palkanmaksukyky on heikentynyt inflaation ja onnettoman talouskasvun vuoksi. Tyhjästä kassasta on paha nyhjästä, Pentikäinen sanoo omassa päivityksessään.
Turun yliopiston taloustieteen väitöskirjatutkija ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n yhteyspäällikkö, ekonomisti Lauri Vuori ihmettelee puolestaan jutun väitettä siitä, miten palkankorotukset ovat olleet Suomessa ”Euroopan surkeimpia”. Hän suuntaa sanansa Ylen lisäksi myös jutussa lainatulle Lähi-Tapiolan ekonomisti Hannu Nummiarolle. Vuoren mukaan ansiokehitys on Suomessa ollut viime vuodet monia verrokkimaita ja euroalueen keskiarvoa kovempaa. Siis siitä huolimatta, miten heikkoa talouden kehitys Suomessa muuten on ollut.
– Hohhoijaa Yle uutiset… En tiedä minkä työtuntia kohden lasketun reaaliansiosarjan Hannu Nummiaro on tähän juttuun oikein kaivanut, mutta tavanomaisemmilla ansiokehityksen mittareilla Suomen reaaliansioiden kehitys on ollut Euroopan kärkeä viime vuodet.
Vuori on jakanut alta löytyvän kuvaajan ansiokehityksestä.
Hannu Nummiaro on puolestaan vastannut Vuorelle niin ikään alta löytyvällä kuvalla, jossa hän perustelee jutun lukuja. Nummiaro viittaa myös tästä löytyvään Lähi-Tapiolan julkaisuun. Siinä myös Ylen jutusta uupunut kilpailukyky on hänen mukaansa tasapainoisesti esillä.
Lähi-Tapiolan omassa artikkelissa huomautetaan, että inflaatio on pysynyt kansainvälisesti katsottuna Suomessa melko hyvin kurissa, ja ostovoimakuopasta noustaan täällä maltillisillakin palkankorotuksilla.
– Isot yleiskorotukset olisivat varmasti monen palkansaajan mieleen, mutta ostovoiman korjaamisen ja kilpailukyvyn säilyttämisen välillä täytyy pitää tasapaino, Nummiaro varoittaa jutussa.
– Jos työvoimakustannukset nousevat liikaa, tilaukset voivat kääntyä kilpailijamaihin ja suomalainen työ hinnoitella itsensä ulos vientimarkkinoilta. Voittajia olisivat he, joiden asema työmarkkinoilla on kaikkein vahvin: heistä työnantajat pitäisivät kiinni, vaikka tilauskannat kääntyisivätkin laskuun. Sen sijaan muilla työttömyys säilyisi korkealla ja taloudellinen ahdinko pitkittyisi. Liian suuret palkankorotukset voivat siis kääntyä itseään vastaan, ekonomisti jatkaa.
Hohhoijaa @yleuutiset… En tiedä minkä työtuntia kohden lasketun reaaliansiosarjan @HannuNummiaro on tähän juttuun oikein kaivanut, mutta tavanomaisemmilla ansiokehityksen mittareilla Suomen reaaliansioiden kehitys on ollut Euroopan kärkeä viime vuodet. https://t.co/lT2JOSHlKS pic.twitter.com/gQlm6BPRmX
— Lauri Vuori (@LauriVuori) January 29, 2025
Kiitos tämä selvensi. Sinulla taitaa näissä sarjoissa olla työvoimakustannuksia mittaavat sarjat, joissa esimerkiksi Suomen osalta näkyy viime vuonna laskeneet työttömyysvakuutus yms maksut. Tuon LCI sarjan "wages and salaries" komponentti vastaa ansiokehitystä harmonisoidusti.
— Lauri Vuori (@LauriVuori) January 29, 2025
Muutosprosentit 2024Q2/2021Q2 kuten alkuperäisessä jutussa. Lähde Eurostat, ja reaalipalkat sekä tuottavuusluvut per tehty tunti.
Ps. Näissä reaalipalkkaluvuissa mukana kertaerät ja muut.
— Sampo Pehkonen (@PehkonenSampo) January 29, 2025
Olisi ehkä kohtuullista, että Yle ja LähiTapiola myös selvittäisivät, miten paljon suomalaisten työnantajien palkanmaksukyky on heikentynyt inflaation ja onnettoman talouskasvun vuoksi. Tyhjästä kassasta on paha nyhjästä. #yrittäjät https://t.co/BDcMdFKd9E
— Mikael Pentikäinen (@jmpentikainen) January 29, 2025