Verkkouutiset

Työvoimapula vaikeuttaa monien alojen yritysten toimintaa. / LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Ekonomistin huoli taloudesta TE:ssä: Uudistuksia ei uskalleta tehdä

Suomessa on suuri käyttämätön työvoimareservi.

Suomalaisessa keskustelussa keskitytään osaajapulaan, mutta todellisuudessa pulaa on ”kaikenlaisesta työvoimasta”. Näin sanoo Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen Talouselämässä. Työvoimapulan syynä ovat ennen kaikkea rakenteelliset ongelmat, joihin ei ole tällä hallituskaudella riittävästi puututtu, hän arvioi.

–  Lähtökohtaisesti kaikissa työtehtävissä vaadittavan koulutuksen taso ei ole hurja, joten vain tietynlaisten työntekijöiden perään haikaileminen ei välttämättä edistä yleistä tilannetta, Kuismanen sanoo.

Suomi tulee tuskin lähivuosina houkuttelemaan merkittävästi ulkomaisia osaajia. Pääekonomisti muistuttaa, että Suomessa on myös työvoimareservejä omasta takaa, sillä paljon työiässä olevia on nyt työvoiman ulkopuolella.

Talouselämän mukaan 25-59-vuotiaita oli työvoiman ulkopuolella reilut 300 000 vuoden 2021 lopussa. Kun työttömien määrä on reilut 200 000, on tämä suuri käyttämätön työvoimareservi, Kuismanen sanoo.

Työvoiman ulkopuolella olevia voisi houkutella töihin rakenteellisin muutoksin, mutta tässä Sanna Marinin (sd.) hallitus ja monet sen edeltäjistä eivät ekonomistin mukaan ole onnistuneet.

–  Hallitus ei ole tehnyt merkittäviä työllisyystoimia, kuten ansiosidonnaisen työttömyysturvan tai sosiaaliturvan uudistuksia, Mika Kuismanen sanoo.

–  Rakenteelliset ongelmat vaativat rakenteellisia muutoksia, joita ei kuitenkaan uskalleta vaihtelevan suhdannetilanteen missään vaiheessa yleensä tehdä, ja moni hallitus tyytyy kosmeettisiin uudistuksiin, hän arvostelee.

Uusimmat

Aborttihuuman pimeä ydin

Jos tavoite on tarpeeksi pyhä, edistyksen kärkijoukko ohittaa liberaalin demokratian periaatteet ja perustuslailliset rajoitteet.

› Uutissyöte aiheesta
MAINOS