Verkkouutiset

Työllisyysaste ja työllisyysasteen trendi. TILASTOKESKUS

Ekonomistilta madonluvut Suomelle: Pahin on vielä edessä

Työllisyys laskee samaan aikaan työttömyyden kasvun kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työllisiä 15-74 -vuotiaita oli lokakuussa 31 000 vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Asia ilmenee tuoreista Tilastokeskuksen tiedoista.

Työttömiä oli lokakuussa 28 000 enemmän kuin vuosi sitten. 20–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendiluku oli 78,0 prosenttia. 15–74-vuotiaiden työttömyysasteen trendiluku oli 7,5 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tilannetta kommentoi viestipalvelu X:ssä Suomen yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus.

– Nyt se tapahtui: työllisyys laskee ja työttömyys nousee.

Hänen mukaansa pahin on kuitenkin vielä edessä.

– Taantuma sysää lukuja heikompaan, kunnes korkolasku parantaa haavoja. Osaajista pidetään kiinni, mutta uusien avointen paikkojen määrä vähenee nyt nopeasti, Brotherus kommentoi viestipalvelu X:ssä.

Suomen talouden on ennakoitu ajautuvan taantumaan viimeistään ensi vuoden aikana. OP:n tuoreen ennusteen mukaan talous supistuu kuluvana vuonna 0,3 prosenttia. Aiemman ennusteen mukaisesti ensi vuodesta odotetaan heikkoa ja BKT:n kasvuluvut pysyvät pyöreässä nollassa vuonna 2024.

Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesalan mukaan työllisyysasteen trendiluku osoittaa nyt ensimmäisen kerran melko selvää laskukäännettä, joka ajoittui jo syksylle 2022.

– Työttömyysasteen trendiluku on noussut 1 1/2 vuodessa prosenttiyksiköllä. Ei dramaattista muutosta mutta kuitenkin työmarkkinoiden selvää heikkenemistä, Vesala toteaa.

Tuoreita tilastoja kommentoi myös S-pankin päästrategi Lippo Suominen. Hänen mukaansa ”supervahva työllisyys” on pitänyt talouden pyörät pyörimässä, vaikka korot ovat nousseet.

– Nyt työllisyys alkaa hieman viiletä, sillä niin Suomessa kuin USA:ssa työttömyysaste on kääntynyt lievään nousuun. Ei hätämerkkejä, mutta käänne.

Samalla hän huomauttaa, että ikäryhmittäin tarkasteltuna työllisyyden heikkeneminen osuu lähinnä 35-44 -vuotiaisiin. Vaikka työttömyys on noussut, pitkäaikaistyöttömyys ei tilastojen valossa ole oleellisesti kasvanut.

Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen huomauttaa, että kokoaikaisesti lomautettuja oli lokakuussa lähes 21 200. Se on lähes kaksinkertainen määrä verrattuna vuotta aiempaan.

– Taitaa nousta vielä lisää loppuvuoden aikana, Sorjonen arvioi.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)