Verkkouutiset

Tulevasta tapahtumakesästä odotetaan lähes vuoden 2019 kaltaista. LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN

Ekonomisti: Palvelualojen liikevaihtoon odotetaan jopa parinkymmenen prosentin kasvua

Paltan pääekonomistin mukaan myös työvoiman kysyntä alalla kasvaa nyt räjähdysmäisesti.

Viimeiset kaksi kesää koronapandemiasta kärsineiden kulttuuri-, viihde- ja vapaa-ajan palveluiden kesäsesongista odotetaan tänä vuonna vihdoin yhtä vilkasta kuin ennen koronapandemiaa.

Palvelualojen työnantajat Paltan pääekonomisti Martti Pykärin mukaan tänä kesänä kulttuuri-, viihde- ja tapahtumapalveluiden liikevaihtoon on odotettavissa jopa parinkymmenen prosentin kasvua. Myös työvoiman kysyntä alalla kasvaa, ja pelkästään kesätyöntekijöitä tarvitaan nyt tuhansia.

– Edelliset kaksi kesäsesonkia ovat olleet hyvin vaisuja niin kulttuurin, urheilun kuin muiden tapahtumien osalta. Nyt tilanne näyttää paremmalta, Pykari kertoo.

– Ihmiset kaipaavat kohtaamisia ja vapaa-ajan palveluihin ja tapahtumiin kohdistuu patoutunutta kysyntää.

Täysin haasteettomalta tuleva kesä ei kuitenkaan näytä. Esimerkiski ulkomaisten matkailijoiden vähäisyys erityisesti Uudellamaalla näkyy edelleen kävijämäärissä. Ainakin vielä alkuvuodesta ulkomaisia matkailijoita on saapunut Suomeen vain kolmasosa vuoden 2019 määrästä.

Lisäksi tapahtumien ja matkailuyritysten toiminnan suunnittelua vaikeuttaa tänäkin kesänä se, että moni kuluttaja jättää edelleen kesän tapahtumiin ilmoittautumisen viime tippaan niiden peruuntumisten pelossa.

– Samaan aikaan monien palveluyritysten rahoitusasema on yhä heikentynyt korona-ajan jäljiltä, Pykäri summaa.

Pandemiaa edeltäneinä viitenä vuotena kulttuuri-, viihde- ja tapahtumapalveluiden liikevaihto kasvoi keskimäärin lähes kahdeksan prosenttia vuodessa. Työllisyys alalla oli kasvussa vuodesta 2013 aina vuoteen 2019 asti.

Koronapandemian vaikutukset palvelualojen liikevaihtoon saattavat asiantuntija-arvioiden mukaan yltää jopa miljardin euron menetyksiin.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS