Verkkouutiset

LKS 20210903 LKS Suomen pankki. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Eikö pääministerin mielestä inflaatiokierrettä tarvitse ottaa vakavasti?”

Sanna Marinin Twitter-jako herättää arvostelua.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) jakoi Twitterissä sitaatin poliittisen talouden väitöskirjatutkija Antti Ronkaisen Suomen Kuvalehdessä julkaistusta blogista. Kirjoituksessaan Ronkainen käsittelee muun muassa energiakriisiä ja keskuspankkien inflaationvastaisia toimia.

– Vallitsevissa rahapolitiikan ideoissa on jotain pahasti vialla, kun keskuspankit suojelevat uskottavuuttaan ajamalla taloudet taantumaan, Marinin jakama sitaatti kuuluu.

Pääministerin jakoa ovat kommentoineet arvostelevaan sävyyn niin tutkijat kuin oppositiopoliitikotkin.

– Vähänkin pidemmän päälle paljon enemmän on vikaa talouspolitiikka-ajattelussa, että inflaatiosta ei tarvitse lainkaan välittää tai että kysynnänsäätelyssä on kyse vain elvytyksen asteesta, vastaa Valtiotieteiden tohtori, työelämäprofessori Vesa Vihriälä.

Kommentoijat ovat painottaneet keskuspankin uskottavuuden merkitystä. Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttosen mukaan se on keskuspankin tärkein ominaisuus.

–Nyt menee pieleen. Keskuspankin ensisijainen tehtävä on pyrkiä hintavakauteen. Nyt inflaatio euroalueella on noussut 10 prosenttiin. Jos keskuspankki ei tekisi mitään, se menettäisi tärkeimpänsä: Uskottavuuden, Puttonen kommentoi.

Myös Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi kommentoi asiaa. Hänen mukaansa keskuspankin uskottavuus on väline saavuttaa kansalaisten luottamus hintavakauteen.

– Keskuspankin uskottavuus ei ole mikään päämäärä, vaan väline siihen, että kansalaiset voivat luottaa hintavakauteen. Taantuma on usein ikävä sivuseuraus kun liiallisten julkisten menojen lisäyksen ja löysän rahapolitiikan seurauksena joudutaan inflaatio taittamaan koronnostoilla, hän kirjoittaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kysyy pääministeriltä, miten inflaatiokierteeltä voisi välttyä, jos keskuspankit menettävät uskottavuutensa.

– Hetkinen! Eikö pääministerin mielestä inflaatiokierrettä tarvitse ottaa vakavasti? Jos tarvitsee, miten siltä voisi välttyä, jos keskuspankeilta menee uskottavuus? Valtaosa inflaatiosta jo valunut energiasta puhdistettuun pohjainflaatioon! Inflaatio syö myös menoelvytyksen avun, Mykkänen kirjoittaa.

– Luulisi selvinneen ettei inflaatio ollut mennyt mörkö, vaan nytkin uhka ihmisten pärjäämiselle. On ristiriitaista, että länsimaat toimeenpanevat historiallista menoelvytystä samalla, kun keskuspankit joutuvat neutraloimaan sitä koroilla. Mutta kumpikohan on pettävällä polulla, hän jatkaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS