Verkkouutiset

Nord Stream -kaasuputkissa on havaittu neljä vuotoa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / JOHN MACDOUGALL

Eero Heinäluoma Nord Streamista: Nyt kaikki yhteistyö ongelmallista

Europarlamentaarikko puolusti kaasuputkea vielä vuonna 2019.

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoman (sd.) mukaan kaikki taloudellinen yhteistyö Venäjän kanssa on tämän päivän tiedoilla ongelmallista.

– Kaikki talousyhteistyö Venäjän kanssa on tämän päivän tiedoilla ongelmallista. Sen jälkeen, mitä Venäjä nyt tekee Ukrainassa, mitä keinoja se nyt käyttää, niin kaikki yhteistyö on tullut jo lopetettavaksi ja sekin, mikä ei vielä ole loppu, tulee loppumaan, Heinäluoma sanoi toimittajille järjestetyssä tilaisuudessa.

Sosiaalisessa mediassa leviää video, jossa Heinäluoma puolustaa Nord Stream 2 -kaasuputkea Elinkeinoelämän keskusliiton järjestämässä EU-vaalipaneelissa vuonna 2019.

– Kaasuputkihanke on täysin laillinen hanke ja sen edistämisestä ovat kiinnostuneet paitsi Venäjä niin Saksa ja myös muita tahoja. Sieltä tulee tarpeellista energiaa meille ja sen edistäminen on laillista toimintaa, Heinäluoma sanoi tuolloin.

Heinäluoman mukaan keskustelussa oli kyse Itävallan vapauspuolueen korruptiotapauksesta, johon perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei halunnut ottaa kantaa.

– Kun sanoin, että se on laillinen hanke, niin vertasin sitä tähän laittomuuteen, joka Itävallassa tapahtui, joka oli korruptiota ja rahan pyytämistä vastineeksi julkisista rakennusurakoista, Eero Heinäluoma toteaa.

Hanke vastoin EU:n tavoitteita

Tällä viikolla molemmissa Itämeren poikki kulkevissa Nord Stream -kaasuputkissa on havaittu yhteensä neljä räjähdysten aiheuttamaa vuotoa. Räjähdysten taustalla epäillään olevan Venäjä, joka on kuitenkin kiistänyt osallisuutensa.

Europarlamentaarikon mukaan kaksi hallitusta on Suomessa myöntänyt luvat Nord Stream -kaasuputkille. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) toinen hallitus myönsi luvan ensimmäiselle putkelle ja Juha Sipilän (kesk.) hallitus toiselle putkelle.

– Joten ehkä se kertoo tämän oman kantani tähän asiaan riittävän hyvin, Heinäluoma sanoo.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkusen mukaan Nord Stream 2 -hanke oli vastoin kaikkia Euroopan energiaunionin periaatteita.

– Samaan aikaan kun meidän tavoitteenamme oli Krimin laittoman miehityksen jälkeen vähentää energiariippuvuutta Venäjästä, Saksa päinvastoin teki päätöksiä, joilla kuitenkin tiivistettiin sitä energiayhteistyötä ja lisättiin riippuvuutta.

– Ja nyt näemme sen, mihin Euroopan riippuvuus venäläisestä energiasta on johtanut. Olemme nyt valtavassa kriisissä, koska tätä isoa tuontia ei ole helppo korvata, Virkkunen sanoo.

Europarlamentaarikko Heidi Hautalan (vihr.) mukaan Suomessa on ollut naiivi ajatus ja hokema siitä, että kaasuputki olisi vain ympäristökysymys.

– Joudutaan sanomaan, että ehkä virolaiset olivat tässä asiassa enemmän ajan tasalla ja ymmärsivät, mitä tästä voi tulla. Siellä esitettiin ajatuksia, että Venäjä voi valvoa ja suojella sotilaallisesti putkea, Hautala sanoo.

LUE MYÖS:
Vuosia kaasuputkea vastustanut Henna Virkkunen: ”Tämä oli suuri virhe”

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS