Verkkouutiset

Nato-ulkoministerien tapaaminen marraskuun lopulla. / NATO

”Eduskunnan pitää käsitellä Nato-asia viivyttelemättä”

Suomen jäsenhakemus etenisi eduskuntakäsittelyn jälkeen tasavallan presidentin päätettäväksi.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen hämmästelee eduskunnan puhemies Matti Vanhasen (kesk.) ehdotusta, jonka mukaan eduskunta ei hyväksyisi Nato-lakeja ennen viimeisten maiden ratifiointeja.

Matti Vanhasen mukaan ulkoasiainvaliokunnan tulisi viimeistellä mietintönsä, kun Unkari ja Turkki ovat käsitelleet Suomen jäsenhakemuksen. Eduskunnan täysistunto järjestäisi äänestyksen mietinnön pohjalta.

Hallitus antoi maanantaina eduskunnalle lakiesityksen Natoon liittymisestä. Oikeudellisesti eduskunta voi käsitellä esityksen ennen kuin kaikki Nato-maat ovat ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden.

Timo Heinonen kertoo olevansa eri mieltä Matti Vanhasen kanssa.

– Vanhanen perusteli juoksutusaikataulua sillä, että ”eduskunta ei tee lakeja pöytälaatikkoon odottamaan”. Hän kertoi, että tarvittaessan eduskunta kutsuttaisiin sitten kevään vaalitauolta asiaa käsittelemään. No, tämäkin minulle kävisi – siis tulla vaalitauolta töihin, töissä olen luvannut olla 24/7/365 ja niin olen nytkin, mutta en ymmärrä miksi asian käsittely haluttaisiin näin mahdollisesti ajaa tilanteeseen, että vaalit olisi pidetty ja uusi eduskunta ei olisi järjestäytynyt ja niin edelleen, Heinonen kirjoittaa blogissaan.

Kansanedustajan mukaan eduskunnan tulee käsitellä asia niin nopeasti kuin mahdollista, jolloin täysistunnossa tehtäisiin päätös ulkoasiainvaliokunnan mietinnön pohjalta.

– Tämän jälkeen esitys – siis virallisesti ”eduskunnan suostumus” etenisi Mäntyniemeen ja tasavallan presidentti Sauli Niinistölle, joka asiassa on varsinainen päätöksentekijä. Presidentti sitten päättäisi asian, kun Turkki ja Unkarit ovat hakemuksemme ratifioineet. Mutta katsotaan mihin eduskunta lopulta päätyy. Viivytellä ei itse pidä ainakaan eikä riiskeerata. Ettei olla enää kauaa yksin, Timo Heinonen sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)