Verkkouutiset

Yhdysvaltalainen sotilas opettaa suomalaista sotilasta käyttämään sinkoa Helsingissä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Charly Salonius-Pasternak: Nato-jäsenyys mahdollistaa Ukrainan auttamisen

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan mukaan Suomi on aiempaa turvatummassa asemassa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan Nato-jäsenyys vaatii kulttuurin muutoksen siinä, miten suomalaiset ymmärtävät puolustuksen.

– Olemme sitoutuneet puolustamaan muita, ja vaikka olemme jatkossakin vastuussa Suomen puolustamisesta, se ei tulevaisuudessa enää tapahdu yksin.

– Tämä turva mahdollistaa myös aktiivisemman auttamispolitiikan, ei vain liittolaisten vaan myös esimerkiksi Ukrainan suhteen, tutkija kirjoittaa Helsingin Sanomissa.

Salonius-Pasternakin mukaan Suomen on osallistuttava koko liittokunnan pidäkkeeseen.

– Konkreettisesti tämä tarkoittaa, että Suomen sotilaallisia suorituskykyjä on lähetettävä muihin liittolaismaihin. Heti on myös osallistuttava jo olemassa oleviin, Naton ennalta ehkäisevään pidäkkeeseen liittyviin operaatioihin.

– Turvallisuuspoliittisesti ja strategisen viestinnän suhteen olisi ensiarvoisen tärkeää, että Suomi uutena jäsenenä etupainotteisesti viestisi valmiudesta osallistua Naton käynnissä olevaan pidäke- ja puolustustoimintaan.

Tutkijan mukaan Naton jäsenenä Suomi on aiempaa turvatummassa asemassa ja voisi näin lisätä tukeaan liittolaisten lisäksi myös Ukrainalle.

– Tuen lisääminen Ukrainalle on sodan jatkuessa tehokkain tapa vähentää myös itseemme tulevaisuudessa kohdistuvia sotilaallisia uhkia.

Salonius-Pasternak ehdottaa, että Suomi voisi tarjota ukrainalaisille esimerkiksi räätälöityä koulutuspakettia sotarikosten tutkimisesta ja dokumentoinnista.

– Samalla korostuisi se, ettei Suomen Nato-jäsenyys millään muotoa muuta Suomen tukea ja antaumusta puolustaa kansainvälistä oikeutta.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)