Verkkouutiset

Ukrainan panssarivaunu Bahmutin lähellä. / LEHTIKUVA / AFP / SAMEER AL-DOUMY

Brittieversti: Pimeänäkö voi ratkaista panssaritaistelut

Länsimaiden panssarivaunut ovat myös nopeampia kuin venäläisvalmisteiset.

Ison-Britannian kuninkaallisen panssarirykmentin entinen komentaja, eversti evp. Hamish de Bretton-Gordon arvioi BBC:lle, että vihollislinjojen murtaminen panssarihyökkäyksellä vaatii ainakin 70 vaunua.

Näin ollen sadalla länsimaisella panssarivaunulla voisi olla merkittävä vaikutus Ukrainan hyväksi. Jos vaunuja annettaisiin enemmän, olisi mahdollista tehdä läpimurtohyökkäyksiä useammalla rintamalohkolla samanaikaisesti.

Pelkät vaunut eivät riitä, vaan tarvitaan myös eri aselajien yhteistyötä. Tästä syystä britit lähettävät 14 Challenger-vaunun lisäksi 30 haupitsia ja panssaroitua taisteluajoneuvoa tukitoimiin.

Yhdysvallat on tarjoamassa Ukrainalle yli 100 Bradley- ja Stryker-panssariajoneuvoa ja Saksa 40 kappaletta Marder-rynnäkköpanssarivaunuja sekä panssarivaunuja. Yhdysvaltojen 31 Abrams-vaunun toimittamiseksi Ukrainaan saattaa mennä kuukausia.

Viime lokakuussa Ukrainan asevoimien komentaja, kenraali Valeri Zalužnyi sanoi, että Ukraina tarvitsi 300 panssarivaunua, 700 rynnäkköpanssarivaunua ja 500 haupitsia vuoden 2023 vastahyökkäystä varten. Lisäksi maahyökkäys tarvitsisi ilmatukea.

Ukrainan 1000 kilometrin pituisella rintamalinjalla panssarivaunuja voitaisiin käyttää keskittämällä hyökkäyskiila noin 5-20 kilometrin laajuiselle alueelle.  Panssarivaunut toimisivat  avoimessa maastossa nopeasti etenevänä kärkenä. Challenger-, Leopard- ja M1 Abrams-vaunut ovat nopeampi kuin useimmat venäläisvalmisteiset vaunut ja etenevät yli 40 kilometriä tunnissa hankalassakin maastossa.

Lisäksi länsivaunut painavat noin 20 tonnia enemmän kuin venäläiset vastustajansa. Lisäpanssari  antaa paremman suojan, mutta tekee vaunusta liian painavia ponttonisilloille, koska Venäjä ja Ukraina ovat molemmat hävittäneet siltoja hidastaakseen vastapuolta.

Venäjän panssarivaunuista ainoastaan modernit T-90-vaunut kykenevät toimimaan öisin. Sen sijaan länsitankeissa pimeänäkölaitteet kuuluvat vakiokalustoon. Eversti de Bretton-Gordon huomauttaa, että tämä etu tarjoaa Ukrainalle mahdollisuuden öisiin yllätyshyökkäyksiin.

Haasteelliseksi Ukrainalle koituu logistiikka. Tutun neuvostoaikaisen aseistuksensa lisäksi sillä tulee olemaan kirjava länsiaseiden arsenaali. Challenger 2 ei käytä Nato-yhteensopivia ammuksia, kuten Leopard ja Abrams. Challenger 2-vaunua ei enää tuoteta, joten brittiarmeijakin on joutunut niin sanotusti kannibalisoimaan muita vaunuja varaosia saadakseen.

Leopardissa ja Challengerissa on ukrainalaisille tuttu dieselmoottori, mutta amerikkalaiset Abrams-vaunut toimivat monimutkaisemmalla kaasuturbiinimoottorilla. Lisäksi Abrams kuluttaa kaksi kertaa enemmän polttoainetta kuin saksalainen Leopard.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS