Verkkouutiset

Kiinan avaruusalus ja sen irrottama kappale näkyi Hollannista käsin tehdyissä havainnoissa. / Marco Langbroek / X

Avaruusalus teki erikoisen liikkeen – onko Kiinalla pian uusi ase?

Uutta teknologiaa voidaan mahdollisesti käyttää muiden valtioiden satelliittien tuhoamiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiina laukaisi viime vuoden joulukuussa kehitteillä olevan avaruusaluksen Pitkä marssi 2F -kantoraketin kyydissä. Kolmannella lennollaan oleva uudelleenkäytettävä alus irrotti pienemmän kappaleen kiertoradalle toukokuun 24. päivänä.

Yhdysvaltain avaruusjoukkojen seurannan mukaan kiinalaisalus oli kohonnut korkeammalle radalle ja ollut toiminnassa kuukausien ajan.

Hollantilaisen Delftin teknillisen yliopiston tutkija Marco Langbroek on seurannut kohteen liikkeitä kuukausien ajan. Hän arvelee sen testanneen kohtaamista toisen kappaleen kanssa 7.–8. kesäkuuta.

Avaruusalus teki väistöliikkeen laukaistuaan pienemmän ”Kohde G”-kappaleen ja lähestyi sitä uudelleen 8. kesäkuuta. Langbroekin mukaan etäisyys oli tällöin vain noin kilometrin tai alle. On mahdollista, että alus otti pienemmän kappaleen kiinni ja päästi sen jälleen irralleen.

Astrofyysikko Jonathan McDowell sanoo SpaceNews-sivustolle tulleensa samaan johtopäätökseen Kiinan aluksen liikkeistä. Leolaps-yhtiön tekemän analyysin mukaan Kiina teki vastaavia harjoituksia aluksen toisella lennolla 2022–2023.

Monet asiantuntijat ovat varoittaneet, että vastaavia kyvykkyyksiä voidaan käyttää muiden satelliittien tuhoamiseen tai kaappaamiseen. Kiina käytti Shijian-21-satelliittia vuonna 2021 siirtääkseen käytöstä poistetun satelliitin geostationaariselta kiertoradalta kauemmas.

Kiinan valtio ei ole toistaiseksi julkaissut minkäänlaisia kuvia tai tietoja kokeellisesta avaruusaluksesta. Laukaisun jälkeen ilmoitettiin lyhyesti, että lennolla kokeillaan uudelleenkäytettävää teknologiaa ja tehdään ”tiedekokeita avaruudessa”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)