Verkkouutiset

Rakennustyömaa Helsingissä 25. tammikuuta 2024. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Asuntorakentaminen yhä syöksyssä

Seuraavat kaksi vuotta asuntomarkkinoille valmistuu poikkeuksellisen vähän uusia asuntoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Asuntorakentamisen alavire jatkuu edelleen. Tammi-maaliskuussa uusia lupahakemuksia asunnoille oli vain vajaat 2 950.

Tilastokeskus kertoi asuntorakennusten lupamäärien laskeneen 56 prosenttia vuoden takaisesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Mikäli tahti ei pian piristy, laskee uudistuotanto viime vuoden surkeista lukemista vieläkin syvemmälle tasolle, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen varoittelee.

– Asuntoja valmistui kuluvan vuoden tammi-maaliskuun aikana 5 461, mikä on peräti 48 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Se osoittaa, että käänne on käsillä, koska kesällä 2022 alkaneesta sulamisesta asuntoaloituksissa alkaa olla puolitoista vuotta aikaa. Sen verran uudiskohteella kestää valmistua keskimäärin valmistua, Malinen toteaa.

Hänen mukaansa tämä tarkoittaa sitä, että seuraavat kaksi vuotta asuntomarkkinoille valmistuu poikkeuksellisen vähän uusia asuntoja.

– Tämä kääntää tarjonnan ja kysynnän tasapainoa kasvukeskuksissa voimakkaasti. Nyt aloitetut harvat asunnot valmistuvat todennäköisesti selvästi vahvemmille markkinoille vuoden 2025 jälkipuoliskolla. Silloin meillä on kova kisa harvoista uusista asunnoista ja se tulee näkymään hintojen nousuna kasvavilla alueilla, Malinen ennakoi.

Hän toteaa, että rakennusala kärsii Suomen talouden kannalta liian korkeasta korkotasosta.

– Ongelmaa pahentaa korkealle jääneet rakennuskustannukset ja kuluttajien epävarmuudesta johtuva asuntokysynnän heikkous. Talouden lievästä yleisestä kohenemisesta huolimatta käänne rakennusalalla kestänee odotettua pidempään pitkälle, aina vuoteen 2025 asti, arvioi Malinen.

Hänen mielestään julkisten toimijoiden, eli valtion ja kuntien olisi tarkoituksenmukaista valmistella täsmätoimia rakennusalalle.

– Ne voisivat helpottaa alan tilannetta helposti purkamalla tarpeetonta sääntelyä ja aikaistamalla suunniteltuja infrahankkeita, Malinen ehdottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)