Verkkouutiset

Helsingin Keski-Pasilan rakennustyömaa, taustalla kauppakeskus Tripla 12. helmikuuta 2024. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Asuntorakentaminen uhkaa vajota ennennäkemättömän synkälle tasolle

Ekonomistin mukaan asuntorakentamisen romahduksesta on tulossa kaikkia odotuksia jyrkempi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tilastokeskuksen mukaan helmi-huhtikuussa uusia lupahakemuksia asunnoille oli vain vajaat 4 000 kappaletta, mikä on 32 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

– Jos rakentamisen tahti ei pian piristy, uudistuotanto uhkaa laskea ennennäkemättömän synkälle tasolle, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom varoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Huhtikuussa myönnettiin rakennuslupa vain 1 158 asunnon rakentamiseen.

– Pitkään jatkunut lupamäärien lasku näkyy myös asuntomarkkinoille valmistuvien uusien asuntojen vähäisyytenä. Vaikka ihmiset lähtisivät nyt heti joukolla asuntokaupoille, kestäisi aikansa ennen kuin se näkyisi uudistuotannon lukemissa. Myymättömien asuntojen varasto on kertynyt niin suureksi, että sulateltavaa riittää pitkään, Ohlsbom toteaa.

Hän huomauttaa, ettei toissaviikkoisesta Euroopan keskuspankin korkokokouksesta ei saatu toivottua vetoapua.

– Kokouksessa päätetystä ohjauskorkojen 0,25 prosenttiyksikön laskusta huolimatta. Asuntovelallisten harmiksi suomalaisten asuntolainojen yleisin viitekorko eli 12 kuukauden euribor jopa nousi hieman keskuspankin koronlaskuodotuksia toppuuttelevien puheiden seurauksena, Ohlsbom toteaa.

Rakennusala kärsii edelleen Suomen talouden kannalta liian korkeasta korkotasosta, Ohlsbom toteaa.

– Ongelmaa pahentavat korkealle jääneet rakennuskustannukset ja kuluttajien epävarmuuden jäädyttämät asunnon ostoaikeet. Lähiaikoina nähdyistä talouden yleiseen kohenemiseen viittaavista merkeistä huolimatta rakennusalan käännettä joudutaan näillä näkymin odottamaan jopa pitkälle ensi vuoden puolelle, hän arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)