Verkkouutiset

Rakennustyömaa Helsingissä 25. tammikuuta 2024. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Asuntorakentaminen putoamassa surkeista lukemista vieläkin syvemmälle

Rakentamisen ahdinko jatkuu edelleen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tammi-helmikuussa uusia lupahakemuksia asunnoille tehtiin vain reilut 1 500. Lukema on yli 20 prosenttia heikompi kuin tilastohistorian edellinen pohjalukema vuoden alulle finanssikriisin keskellä 2009, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus toteaa.

Helmikuussa rakennuslupa myönnettiin 1 185 asunnon rakentamiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Mikäli tahti ei pian piristy, laskee uudistuotanto viime vuoden surkeista lukemista vieläkin syvemmälle, ennennäkemättömän murheelliselle tasolle, Brotherus toteaa.

Hänen mukaansa samaan aikaan kun lupamäärät ovat heikoimpia 1950-luvulle ulottuvassa tilastohistoriassa, on asuntomarkkinoille valmistunut yhä kohtuullisesti uusia asuntoja.

– Käänne on kuitenkin käsillä, koska kesällä 2022 alkaneesta sulamisesta asuntoaloituksissa alkaa olla puolitoista vuotta aikaa. Sen verran uudiskohteella kestää valmistua keskimäärin valmistua ensimmäisestä kuokan iskusta. Toisin sanoa tiedämme, että seuraavat kaksi vuotta asuntomarkkinoille valmistuu poikkeuksellisen vähän uusia asuntoja, joka kääntää tarjonnan ja kysynnän tasapainoa kasvukeskuksissa hitaasti, mutta varmasti.

– Vähäiset nyt aloitetut asunnot voivat hyvinkin valmistua vahvoille markkinoille syksyllä 2025. Silloin kova kisa harvemmista uusista kohteista näkyy hintojen nousuna halutuilla alueilla, Brotherus ennakoi.

Tilastokeskus kertoi helmikuun asuntorakennuslupamäärien laskeneen 47 prosenttia vuoden takaisesta.

Brotherus toteaa, että rakennusala kärsii liian korkeasta korkotasosta verrattuna Suomen talouden kestokykyyn, korkealle jääneistä rakennuskustannuksista sekä asuntokysynnän heikkoudesta.

– Vasta valmistuneiden kohteiden myynnit helpottavat rakennusyhtiöiden taloutta ja vapauttavat käyttöpääomia uusien kohteiden aloituksiin. Käänne rakennusalalla voi kestää odotettua pidempään pitkälle vuoteen 2025 asti.

Brotherursen mielestä valtion ja kuntien pitää pohtia täsmätoimia rakennusalalle.

– Hallitus ja kunnat voivat helpottaa tilannetta rivakoilla toimilla sääntelyn purkamisessa, markkinaehtoisilla tonttikaupoilla ja aikaistamalla suunniteltuja infrahankkeita, hän ehdottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)