Verkkouutiset

Asuntonäyttö. LEHTIKUVA / JARMO STENMARK

Asuntokauppa hiljenee, yksiöiden hinnat laskussa jopa isoissa kaupungeissa

Hypon mukaan pienten asuntojen halpeneminen on toivottu asia.

Hypon arvion mukaan yksiöiden hinnat laskevatkin jopa kasvukeskuksissa tänä vuonna, mikä kertoo markkinoiden toimivuudesta. Sen sijaan suuremmat asunnot kallistuvat yhä etenkin kasvukolmion kärjissä, koska kysyntää riittää ja tarjonta on vähäisempää.

Yksiöiden hinnoissa sinänsä on Hypon mukaan laskuvaraa, sillä niiden hinnat karkasivat isompien asuntojen kehityksestä 2010-luvulla.

– Pienten asuntojen hintojen lasku on toivottu asia, sillä ensiasunnon ostajat pääsevät paremmin kiinni omistusasuntopolulle. Yksiöiden hinnat ovat yhä nousseet 15 prosenttia enemmän kuin suurten asuntojen hinnat vuodesta 2008 lähtien, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Hypo ennustaa, että asuntojen nimellishinnat nousevat niukasti tänä ja ensi vuonna, mikä tarkoittaa käytännössä reaalihintojen selvää laskua. Inflaatio ja palkat kasvavat hintoja enemmän. Jopa pääkaupunkiseudulla reaalihinnat tulevat alaspäin, vastaavia lukuja on viimeksi nähty finanssikriisissä.

Koko maan asuntomarkkinoille Hypo ennustaa 1,5 prosentin nousua tänä vuonna ja 0,5 prosenttia ensi vuonna. Pääkaupunkiseudulla vastaavat luvut ovat tänä vuonna 2,5 ja ensi vuonna 2,0 prosenttia.

Epävarmuus kasvaa

Asuntokaupan ristivedossa korostuvat ennätyksellinen työllisyys, vahvat talouspuskurit ja nousevat palkat, mutta kolikon toisella puolella tilannetta mustaavat raju inflaatio, ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen plussalla olevat korot sekä Venäjän ruma riski Suomelle.

Venäjän hyökkäyssodan jatkuminen lisää osaltaan ihmisten epävarmuutta. Sota lisää huolia etenkin ostajien ja rakentajien mielessä.

– Myyjät eivät heti anna alennusta pyyntihinnastaan, joten myyntiajat pitenevät ja kaupanteko hidastuu. Maalis- ja huhtikuu jäivät hyvin heikoiksi, eikä loppukevät näytä paljon paremmalta, Brotherus arvioi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS