Verkkouutiset

Seteleitä ja kolikoita Espoossa 5. elokuuta 2022., LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Asiantuntija koronnoususta HS:lle: Koulutusjärjestelmä voi kriisiytyä

Korkojen nousu vaikuttaa myös opintolainaan.

Korkotason noustessa myös opintolainan korot nousevat, Helsingin Sanomat kertoo.

Kelan opintotukiryhmän erikoissuunnittelija Ilpo Lahtisen mukaan opintolainasta on puhuttu liian vähän.  Se koskettaa paitsi nykyisiä opiskelijoita, myös kaikkia niitä, jotka maksavat lainojaan takaisin.

– Opintolainojen suhteen tilanne on sama kuin kaikkien lainojen suhteen. Lainaraha kallistuu, kun korot nousevat.

Samalla Lahtinen toteaa, että opintolainojen mittaluokka on aivan toisenlainen kuin esimerkiksi asuntolainoissa. Tilanne saattaa silti muodostua hankalaksi esimerkiksi tilanteessa, jossa valmistumisen jälkeen ajankohtaiseksi nousee myös asuntolainan ottaminen.

– Tällaisessa tilanteessa kokonaisuus voi olla tukala, jos korot nousevat. Olisi syytä huomioida ennen kaikkea kokonaisvelan määrä, joka nuorilla on. Useamman lainalyhennyksen kokonaisuus voi aiheuttaa erityisesti haasteita, Lahtinen sanoo HS:lle.

Jos korkotaso nousee merkittävästi, opiskelijan on pohdittava, kannattaako opintolainaa edes ottaa.

– Parin prosentin korkotaso ei olisi vielä kriisi. Mutta jos mennään sen yli, on vaara että opintotuki- ja koulutusjärjestelmä kriisiytyy. Jos opintolainasta tulee niin kallista, se pistää miettimään, kannattaako opintolainaa nostaa tai edes opiskella.

Lahtinen muistuttaa, että opintolainan kannattavuutta puoltaa opintolainahyvitys. Se tarkoittaa, että Kela maksaa osan opintolainasta. Jos opintolainaa nostaa korkeakouluopintojen aikana ja suorittaa tutkinnon määräajassa, opintolainahyvityksen voi saada.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS