Verkkouutiset

Israelin F-35-hävittäjä laskeutuu Nevatimin lentotukikohtaan. / IDF

Arvio sotatoimista: Näin Israel voi vastata hyökkäykseen

Vastatoimet jäävät todennäköisesti rajallisiksi eivätkä kohdistu Iranin rajojen sisälle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kerrottiin painostaneen Israelia rajoittamaan sotilaallista vastaustaan Iranin viikonloppuna tekemään ohjus- ja lennokkihyökkäykseen. Biden teki selväksi, ettei Yhdysvallat osallistuisi minkäänlaisiin hyökkäyksellisiin toimiin.

Neljä amerikkalaista hallintolähdettä kertoo NBC:lle, että Israelin tulevien toimien odotetaan jäävän rajallisiksi. Israel todennäköisesti iskee Iranin alueen sijasta maan tukemien miliisijoukkojen kimppuun esimerkiksi Syyriassa, Libanonissa, Irakissa tai Jemenissä.

Arvio pohjautuu aiempiin keskusteluihin Israelin johdon kanssa. Maan asevoimat (IDF) oli kartoittanut erilaisia tapoja vastata Iranin odotettuun hyökkäykseen. Israelin vastaiskun ajankohdasta ei ole tarkempaa tietoa, mutta se voi tapahtua minä hetkenä hyvänsä.

Iranin hyökkäyksen aiheuttamat vahingot jäivät hyvin vähäisiksi. Lähes kaikki risteilyohjukset, ballistiset ohjukset ja räjähdelennokit torjuttiin.

YK:n pääsihteeri António Guterres vetosi turvallisuusneuvoston istunnossa kaikkiin osapuoliin, jotta konfliktin laajeneminen vältettäisiin. Israelin YK-edustaja Gilad Erdan sanoi maan varaavan itselleen oikeuden kostotoimiin.

Iranin turvallisuusneuvoston entinen ulkopoliittinen johtaja Micky Aharonson sanoo Telegraph-lehdelle, että päätöksessä punnitaan monia eri tekijöitä.

– Mikä on oikea linja? Mikä luo pelotevaikutusta? Mikä aiheuttaa vähiten vahinkoa ulkopuolisille? Kuka tukisi [Israelia] ja kuka voisi olla mukana toimissa, Aharonson pohtii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)