Verkkouutiset

Tokion pörssi heinäkuun alussa. LEHTIKUVA / AFP Kazuhiro Nogi

Markkinoiden riskit arvioidaan nyt erittäin suuriksi

Ennusteet mahdollisen taantuman todennäköisyydestä vaihtelevat laidasta laitaan.

Vuoden ensimmäinen puolisko sisälsi Venäjän aloittamasta sodasta johtuneen inflaation kiihtymisen, suurimman joukkovelkakirjalainojen myynnin vuosikymmeniin ja teknologiaosakkeiden sekä kryptojen romahduksen.

Nyt osakemarkkinoilla pelätään, että huonot uutiset tulevat jatkumaan. Asiasta kertoo amerikkalaislehti Wall Street Journal.

Sijoittajat jättivät kuukausien ajan taantuman riskin huomioitta. Edelleen on epäselvää, säilyykö talous hyvässä jamassa vai luisuuko se alamäkeen. Eri yhtiöiden arviot taantuman todennäköisyydestä vaihtelevat 4–90 prosentin välillä.

Kansainvälisellä kentällä on tällä hetkellä suuria riskejä. Esimerkiksi Japani saattaa joutua antamaan joukkolainojen tuottojen nousta, mikä imisi takaisin rahaa, jonka maan sijoittajat ovat vieneet ulkomaille. Myös euroalueen velkakriisin paluuta pelätään.

J.P. Morganin strategi Nikolaos Panigirtzogloun mukaan helpoin keino laskea todennäköisyydet taantumaan on verrata hintojen putoamista aiempien taantumien keskimääräisiin lukemiin. S&P 500-indeksin ollessa hieman yli 20 prosentin laskussa ja viimeisten 11 taantuman aikaan keskimääräinen pudotus oli 26 prosenttia, taantuman todennäköisyyden voi hänen mukaansa laskea olevan 80 prosenttia.

Lopputuloksesta ei ole minkäänlaista selkeyttä. Jos laskeutuminen on pehmeä, osakemarkkinoiden uskotaan pärjäävän hyvin kun pelko taantumasta kääntyy. Jos taas tulee taantuma, voi edessä olla iso tappio, sillä ainoastaan viimeisten viikkojen pudotukset vaikuttavat liittyvän taantuman riskiin.

Uusimmat

Aborttihuuman pimeä ydin

Jos tavoite on tarpeeksi pyhä, edistyksen kärkijoukko ohittaa liberaalin demokratian periaatteet ja perustuslailliset rajoitteet.

› Uutissyöte aiheesta
MAINOS