Verkkouutiset

Metsäklusteri työllistää suoraan 60 000 suomalaisista ja välillisesti moninkertaisen määrän. / LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Arto Satonen: Maaseudun kilpailukyky nojaa metsiin

Kansanedustaja huomauttaa monien metsäteollisuuden tuotteiden menevän lähes kokonaan vientiin.

Kansanedustaja Arto Satonen (kok.) vastaa valtionvarainministeri Annika Saarikon (kesk.) aloitteeseen mahdollisten uusien erityistalousalueiden perustamisesta.

Satonen huomauttaa, että kaiken liiketoiminnan edellytys on kannattavuus, joka ei voi perustua vain tukiin tai verohelpotuksiin.

– Suomen maaseudun ja maakuntien vahvuus kansainvälisessä kilpailussa ovat metsät. Metsien kestävä hyödyntäminen on suuressa osassa Suomea talouden kivijalkaa, kansanedustaja kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuuden mielipidekirjoituksessa.

Metsäklusteri työllistää suoraan 60 000 suomalaisista ja välillisesti monta kertaa enemmän. Metsänomistajia on Suomessa kaikkiaan 630 000.

– Monet metsäteollisuuden tuotteet menevät lähes kokonaan vientiin, ja koko metsäteollisuuden viennin arvo vuonna 2020 oli 10 miljardia euroa. Metsäklusteri tahkoaa rahaa maailmanmarkkinoilta suomalaisille perheille, Arto Satonen toteaa.

Alan tuotantolaitokset sijaitsevat yleensä kasvukeskusten ulkopuolella, jossa metsäteollisuudella on ratkaiseva vaikutus koko paikkakunnan vetovoimaan. Näin on esimerkiksi Kemissä, Äänekoskella, Raumalla, Valkeakoskella, Imatralla ja Savonlinnassa.

Kansanedustajan mukaan on mahdotonta edes kuvitella, että mikään muu toimiala voisi jättää yhtä suuren lisäarvon suomalaisen maaseudun ja seutukaupunkien elinvoimaan kuin metsäklusteri. Hän kehottaa varmistamaan klusterin toimintaedellytykset myös jatkossa.

– Se vaatii panostuksia infraan, jotta kotimaista puuta saada enemmän ja nopeammin tehtaille juuri nyt, kun Venäjän tuonti on loppunut. Se vaatii myös tehokasta edunvalvontaa EU:n suuntaan, jotta ennallistaminen ja suojeluvaatimukset eivät romuta hakkuumääriä ja siten koko elinkeinoa, Arto Satonen sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS