Verkkouutiset

Postilaatikko maaseudulla. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Annika Saarikko ehdottaa erityistalousalueita – SAK:sta heti tyrmäys

Verohuojennuksia tarvitaan ministerin mukaan varsinkin itäisessä ja pohjoisessa Suomessa.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko ehdottaa erityistalousalueiden perustamista Suomeen. Hänen mukaansa selkein tarve niille on itäisessä ja pohjoisessa Suomessa.

– Erityistalousalueilla voisi olla mahdollista saada verotuksellisia tai muita huojennuksia, jotta siellä toimivien yritysten edellytykset investointeihin ja työllistämiseen vahvistuisivat, hän kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuudessa julkaistussa kolumnissaan.

Saarikko avaa tarkemmin ehdotustaan.

– Alueella työskentelevät ja asuvat ihmiset voisivat saada erityisiä tukia ja kannusteita. Myös päätösvaltaa tulisi tuoda lähemmäs paikallisia ihmisiä. Yritysten työllistämis- ja investointiedellytysten parantamiseksi tulisi käynnistää kokeiluja esimerkiksi työnantajien alennettujen sosiaaliturvamaksujen ja vapaiden poistojen käyttöönottamiseksi, hän kirjoittaa.

– Myös yhteisöveron alentamista yrityksille, jotka investoivat heikommin kehittyville alueille, tulisi kokeilla. Lisäksi erityistalousalueilla pitää helpottaa tekijöiden saamista ulkomailta muun muassa luopumalla saatavuusharkinnasta.

Saarikko kannattaa lisäksi opintolainhyvitystä harvaan asutun maaseudun alueelle töihin muuttaville.

Ehdotus erityistalousalueista on herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa.

– Kuinka monta uutta verotukea mahtuu yhteen kirjoitukseen? Alueellisesti korotettuja poistoja, alennettuja työnantajamaksuja, tki-verovähennys, opintolainahyvitys, alueellisesti eriytetty yhteisövero. Alueiden ohella selvästi myös tiiviit veropohjat tarvitsevat puolustajaa, kommentoi SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta Twitterissä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS