Verkkouutiset

Puolustusministeri Antti Kaikkonen eduskunnassa Helsingissä 28. syyskuuta 2022., LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Antti Kaikkonen: Kaasuputket eivät räjähtele itsestään

Puolustusministerin mukaan vielä on liian aikaista osoittaa syyllisiä teoille.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) uskoo, että Nord Stream-kaasuputkissa havaitut vuodot ovat tahallaan aiheutettuja.

Nord Streamin kaasuputkissa on havaittu yhteensä kolme vuotoa, jotka havaittiin lähes yhtäaikaisesti. Ne sijaitsevat Ruotsin ja Tanskan merialueilla Bornholmin saaren ympärillä.

– Eivät nämä kaasuputket siellä itsestään räjähtele, Kaikkonen kommentoi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa keskiviikkona.

Muun muassa Saksa tutkii Nord Stream 1 ja Nord Stream 2 -kaasuputkien vuotoja tahallisina hyökkäyksinä. Kreml ei ole sulkenut pois sabotaasin mahdollisuutta. Myös Kaikkosen mukaan merkit viittaavat tahalliseen toimintaan, sabotaasiin. Hän ei tiedotustilaisuudessa maininnut Venäjää, mutta yleisesti länsimaissa vuotojen on epäilty olevan Venäjän itsensä aiheuttamia.

Tilaisuudessa Kaikkonen korosti, että vielä on liian aikaista osoittaa syyllisiä teoille ja asiaan on palattava myöhemmin.

Puolustusministeriltä kysyttiin, muuttaako tilanne Itämerellä Suomen uhka-analyysia.

– Kaiken kaikkiaan tilanne on ollut Euroopassa jännitteinen pidemmän aikaa, ja siihen on Suomessa varauduttu. Viranomaiset sitten arvioivat, muodostavatko nämä tapahtumat jotakin sellaista, mihin pitäisi vielä reagoida.

Kaikkosen mukaan tiedossa ei ole, että putkien läheisyydessä olisi tapahtunut mitään epäilyttävää toimintaa Suomen osuudella. Hän kuitenkin myöntää, että putkien valvonta ei ole helppoa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS