Verkkouutiset

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kulebaja Yhdysvaltain kollgea Antony Blinken Kiovassa 15. toukokuuta. AFP / LEHTIKUVA / BRENDAN SMIALOWSKI

Antony Blinkenin mielestä Ukraina saisi iskeä Venäjälle Yhdysvaltain aseilla

Joe Bidenin hallinto on kieltänyt iskut Venäjän alueelle Yhdysvaltain toimittamilla aseilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken haluaa Kiovan vierailunsa jälkeen, että Valkoinen talo sallii Ukrainan iskeä Venäjän alueelle amerikkalaisten toimittamilla aseilla, kertoo The New York Times virallisiin lähteisiin viitaten.

Kielto on estänyt Ukrainaa hyökkäämästä venäläisjoukkoihin, jotka ryhmittyivät lähellä Harkovan aluetta aiemmin toukokuussa aloitettuaan hyökkäystään esimerkiksi ATACMS-ohjuksilla.

Yhdysvaltain ulkoministeriö aloitti ”voimakkaan keskustelun” presidentti Joe Bidenin hallinnossa tästä politiikasta Blinkenin kaksipäiväisen Ukrainan vierailun jälkeen, joka tehtiin vain muutama päivä sen jälkeen, kun Venäjä aloitti uuden hyökkäyksen. Harkovan alueen tilanne muutti Blinkenin asennetta, NYT kirjoittaa.

Ehdotus kiellon poistamisesta on vielä ”muodostusvaiheessa” ja on epäselvää, kuinka moni muu korkea-arvoinen virkamies presidentti Bidenin lähipiirissä tukee sitä.

Suunnitelmaan sisältyisi iskujen salliminen Venäjän sotilaskohteita vastaan, mutta ei ehkä öljynjalostamoita ja muuta infrastruktuuria, johon Ukraina on iskenyt kotitekoisilla drooneilla.

Ajatusta ei ole tiettävästi vielä virallisesti ehdotettu Yhdysvaltain presidentille, joka on toistaiseksi ollut tiukka kiellon suhteen peläten mahdollista eskaloitumista Venäjän kanssa.

Myös Pentagon on toistanut tämän kannan, mutta puolustusministeri Lloyd Austin vihjasi äskettäin, että säännöt saattavat olla erilaisia ilmakohteiden suhteen.

– Ilmaiskujen dynamiikka on hieman erilainen, Austin sanoi lehdistötilaisuudessa 20. toukokuuta, mutta vältti sanomasta suoraan, ovatko hyökkäykset venäläisiä lentokoneita vastaan Yhdysvaltain aseilla kiellettyjä vai eivät.

Toisin kuin Yhdysvallat, Britannia ilmoitti, ettei se vastusta Ukrainaa käyttämästä brittien toimittamia aseita, mukaan lukien Storm Shadow -ohjuksia, iskeäkseen Venäjän maaperälle.

Tämä aiheutti uhkauksia Moskovasta.

– (Iso-Britannian Moskovan-suurlähettiläs Nigel) Caseytä varoitettiin, että vastauksena Ukrainan hyökkäyksiin Venäjän alueelle brittiaseilla, kaikki brittiläiset sotilaslaitokset ja varusteet Ukrainan alueella ja ulkomailla voivat joutua kohteeksi, Venäjän ulkoministeriö uhkasi.

LUE MYÖS:
Edustajainhuoneen puhemies: Ukrainan pitäisi saada itse päättää aseiden käytöstä VU 23.5.2024

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)