Verkkouutiset

Annika Saarikko keskustan puoluevaltuustossa Vaasassa 9. huhtikuuta. / LEHTIKUVA / TIMO AALTO

Annika Saarikko: Keskustan oltava valmis Nato-jäsenyyden hakemiseen

Puoluejohtajan mukaan Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut ratkaisevalla tavalla.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko arvioi Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan perustan murtuneen Ukrainan sodan myötä.

– Venäjää on arvioitava sen tekojen kautta. Ohjusten laukaisuun asti Venäjän johto vakuutti, ettei hyökkäystä ole tulossa. Jälkikäteen tiedämme, että diplomatian kulissien takana sodan valmistelut olivat jatkuneet jo kuukausien ajan, Annika Saarikko sanoi keskustan puoluevaltuuston kokouksessa.

Hän huomautti enemmistön suomalaisista kääntyneen Nato-jäsenyyden kannalle. Annika Saarikon mukaan keskustan on nyt oltava valmis kaikkiin Suomen turvallisuuden kannalta tarvittaviin ratkaisuihin eli myös Nato-jäsenyyden hakemiseen.

– Keskusta on 2000-luvulla pitänyt johdonmukaisesti avoinna mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä. Hallitusasemassa olemme vahvistaneet käytännönläheistä yhteistyötä ja yhteensopivuutta Naton kanssa, Annika Saarikko totesi.

Eduskunta saa ulko- ja turvallisuuspoliittisen ajankohtaisselonteon käsittelyn yhteydessä tarvittavan tiedon näkemyksensä muodostamiseksi. Saarikko pyysi tukea puoluejohdolle ja keskustan edustajille hallituksen työssä ja valtiojohdossa.

– Haluan varmistaa, että meillä puolueen edustajilla on tarvittava liikkumatila tehdä kaikki ne päätökset, joita Suomen etu edellyttää muuttuneessa turvallisuusympäristössä.

Annika Saarikko kertoi myös kutsuneensa Ruotsin keskustan puheenjohtaja Annie Lööfin ja muut pohjoismaisten keskipuolueiden puheenjohtajat Suomeen huhtikuun aikana.

– Jos valtiojohto yhdessä päätyisi siihen, että askel ja aika on oikea, olen keskustan puheenjohtajana, teidän tuellanne, valmis ottamaan suunnan kohti Suomen jäsenyyttä puolustusliitto Natossa, Saarikko sanoi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS