Verkkouutiset

Valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / KENZO TRIBOUILLARD

Annika Saarikko: EU voi tukea Ukrainaa ilman Unkaria

Valtiovarainministeri kuvaili EU:n valtiovarainministereiden tapaamisen antia kiusalliseksi ja valitettavaksi.

EU-maiden valtiovarainministerien kokous päättyi tilanteeseen, jossa ratkaisuja ei löydetty Ukrainan 18 miljardin euron tukipakettiin.

Kaikki muut EU-maat paitsi Unkari olivat yksimielisiä Ukrainan tukipaketista. Valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon mukaan Unkari yhdisti keskustelun Ukrainan avustuspaketista Unkarin EU-rahoituksen jäädyttämiseen, minkä vuoksi kokouksessa ei pystytty tekemään päätöstä Ukrainan tukemisesta. Päätös tukipaketista edellyttää yksimielisyyttä.

– Ukraina ei  käyttänyt puheenvuoroja siitä, etteikö Ukrainan avustaminen olisi tärkeää, mutta tämä toimintatapa, jolla EU yhdessä nyt rahoittaisi, kytkeytyi heidän puheissaan EU:n päätöksiin ja komission kantoihin suhteessa oikeusvaltioperiaatteen toteutumiseen, Saarikko sanoo,

Saarikko kuvaili kokouksen lopputulosta kiusalliseksi ja valitettavaksi. Hänen mukaansa EU tulee tukemaan Ukrainaa, vaikka Unkarin vastustus ei loppuisi.

– Tuki Ukrainalle toteutetaan siinä tapauksessa ilman Unkaria. Sitten on löydettävä toinen tie, sanoo Saarikko.

Saarikon mukaan Unkari ei nostanut Suomen Nato-jäsenyyttä osaksi keskustelua Unkarin EU-rahoituksesta.

– Siitä ei ole toistaiseksi ollut minkäänlaista huolta, että Nato-jäsenyys ja Suomen ratifiointi tai Ruotsin ratifiointi olisi jollain tavalla osa tätä keskustelua.

Saarikon mukaan keskustelua tullaan jatkamaan mahdollisimman pian. Hänen mukaansa asiaa voidaan mahdollisesti käsitellä ensi viikon huippukokouksessa, jossa jäsenmaiden johtajat kokoontuvat. Toinen vaihtoehto on ylimääräinen valtiovarainministerien kokous.

 

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta , ,
MAINOS