Verkkouutiset

Pelastajia ukrainalaisessa tuhotussa ostoskeskuksessa. LEHTIKUVA / AFP Genya Savilov

Amerikkalaisprofessori: Tavoite pitäisi olla Venäjän tappion varmistaminen

Kremlissä vallitsee Eliot A. Cohenin mukaan hypernationalistinen mafiamentaliteetti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nato päätti kesäkuussa järjestetyssä Madridin huippukokouksessaan merkittävästä lisäavusta Ukrainalle. Puolustusliiton antama sitoumus muun muassa 500 tykistöjärjestelmän, 600 panssarivaunun ja mittavan ampumatarvikemäärän toimittamisesta oli amerikkalaisprofessori Eliot A. Cohenin mielestä monin tavoin vaikuttava, mutta olennaista on, että apu saadaan perille mahdollisimman nopeasti.

Nyt olisi Johns Hopkins -yliopistossa kansainvälisen politiikan professorina toimivan Cohenin mukaan tärkeää varmistaa, että Ukrainan asevoimat saavat ensi tilassa käyttöönsä huomattavasti nykyistä enemmän kehittyneitä läntisiä asejärjestelmiä, kuten Himars-raketinheittimiä, joilla on jo menestyksellisesti tuhottu hyökkääjän komentokeskuksia ja ampumatarvikevarastoja.

Presidentti Joe Bidenin hallinto kamppailee kuitenkin hänen mukaansa yhä sen ratkaisemiseksi, mikä on Ukrainalle annettavan avun perimmäinen tarkoitus.

– Presidentti sanoi lehdistötilaisuudessaan, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset ”eivät anna Ukrainan hävitä”. Se on väärä tavoite. Tavoitteena pitäisi pikemminkin olla Venäjän tappion varmistaminen. Olisi estettävä sen pyrkimykset valloittaa lisää Ukrainan alueita ja murskata sen asevoimat – ja molemmat vakuuttavalla, näkyvällä ja nöyryyttävällä tavalla, Cohen kirjoittaa The Atlantic -lehdessä.

Oikea tapa käsitellä Venäjää on hänen mukaansa noudattaa ”Chicagon sääntöjä”.

– [Mafiapomo] Al Capone on osuva analogia siitä, mitä länsi Venäjässä kohtaa: erityisen vahingollinen yhdistelmä mafiamentaliteettia, hypernationalistista ideologiaa ja totalitaarista tekniikkaa. Eleganssi ei ole venäläinen lähestymistapa, eikä sen pidä olla meidänkään tapamme, hän toteaa. 
 
Imperialistiset fantasiat

Länsimaat tekevät Cohenin mukaan virheen, jos ne säännöstelevät aseapuaan Ukrainalle ollakseen provosoimatta Venäjää tai välttääkseen tilannetta, jossa ukrainalaiset saavuttaisivat taistelukentällä ”liikaa”.  

– Länsi elää puolustusteollisuuden kriisissä. Olisi ryhdyttävä konkreettisiin toimiin teollisen mobilisaation vauhdittamiseksi, jotta Ukraina saadaan varustettua maksimaalisesti ja jotta myös tilanteeseen vastikään havahtuneen Naton kasvavat joukot kyetään aseistamaan, hän sanoo. 

Vaikka liittokunnan jäsenet keskittyvät nyt tukemaan Ukrainaa puolustustaistelussaan, niiden on kyettävä hänen mukaansa vastaamaan myös laaja-alaisempaan uhkaan, jonka Venäjä muodostaa Naton itäisille jäsenmaille etenkin Baltiassa. 

– Länsiliittoutuneet eivät ole hyökkäämässä Venäjälle eivätkä kaatamassa sen hallintoa suoranaisesti – toivottavasti venäläiset tekevät sen jonakin päivänä itse. Vladimir Putinia motivoivat imperialistiset fantasiat Pietari Suuren ja muiden, tätäkin vähemmän miellyttävien venäläisten johtajien seuraamisesta. Jos Putin kuolee tai menettää toimintakykynsä virassa ollessaan, hänen seuraajansa ei todennäköisesti ole yhtään sen parempi, Cohen toteaa.

– Jos ja kun taistelut Ukrainassa laantuvat, Venäjän aikeet laajentua ja alistaa naapureitaan säilyvät senkin jälkeen.   

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)