Verkkouutiset

Kesämökin terassi ja järvimaisema saaressa Vuohijärvellä Kouvolassa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

IL: Vakituinen muutto mökille helpottuu ensi vuonna

Vapaa-ajan asunnon muuttaminen asuinkäyttöön helpottuu ensi vuonna, kunhan muutos edistää vähähiilisyyttä ja kiertotaloutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vakituinen muutto mökille on byrokratian osalta vaivatonta silloin, jos vapaa-ajan asunto on rekisteröity jo rakennusluvassa vakituiseksi asunnoksi. Tällöin pelkkä muuttoilmoitus riittää, uutisoi Iltalehti.

Mikäli mökki on kirjattu rakennuslupaan vapaa-ajan asunnoksi, on haettava kunnalta poikkeamislupaa käyttötarkoituksen muuttamiseksi vakituiseksi asunnoksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ensi vuodenvaihteessa voimaan tuleva uusi rakentamislaki helpottaa vakituisesta muutosta mökille haaveilevan paperisotaa, sillä jatkossa poikkeamislupapäätöksen saaminen helpottuu.

Kunta ei voi enää jatkossa torpata hakemusta vedoten kaavoitukseen, jos hakija pystyy osoittamaan, että muutos edistää kiertotaloutta ja vähähiilisyyttä.

– Kunnalla on edelleenkin harkintavalta, myöntääkö se poikkeamisluvan vai ei. Kunta voi torpata poikkeamisluvan sillä perusteella, että muutos vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista tai luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista, hallitusneuvos Kirsi Martinkauppi ympäristöministeriöstä sanoo.

Poikkeamispäätökset koskevat vain loma-asuntoja, jotka sijaitsevat asema- tai ranta-asemakaava-alueella.

Martinkaupin mukaan lain tulkinta voi tuottaa kunnissa haasteita, kun joudutaan arvioimaan käytännössä sitä, mikä on riittävää vähähiilisyyden ja kiertotalouden edistämistä.

Hän arvioi, että hakija voisi perustella mökin muuttamista asuinkäyttöön esimerkiksi liikenteen päästöjen vähentymisellä ja sillä, että toinen asunto vapautuu muuhun käyttöön.

Martinkauppi huomauttaa myös, että mökin olennaisten teknisten vaatimusten täytettävä pysyvän asunnon vaatimukset, jotta mökin käyttötarkoitus voidaan muuttaa rakentamisluvalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)