Verkkouutiset

Alexander Stubb: Olemme peruuttamattomasti sitoutuneet osaksi länttä

Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Alexander Stubbin mukaan Suomen Nato-jäsenyys ei olisi iso murros.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Alexander Stubb kommentoi Yhdessä on turvallisempaa -otsikoidussa blogikirjoituksessaan perjantaina julkaistua asiantuntinuijaselvitystä Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista.

”Kuten selvityksessä todetaan, on Suomi valinnut puolensa jo kauan sitten. Olemme monin poliittisten ja oikeudellisten kytkösten kautta peruuttamattomasti sitoutuneet osaksi länttä”, Stubb toteaa blogissaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hänen mukaansa Suomi on osoittanut toimivansa myös sen mukaisesti muun muassa talouspakotteiden hyväksyminen ja Krimin valtauksen tuomitseminen. Stubbin mukaan Venäjä tietää, että Suomi on puolensa valinnut.

”Venäjä totta kai tietää tämän. Ei sille ole epäselvää, mikä Suomen asema on. Siksi Suomi on Venäjänkin silmissä aivan eri asia kuin vaikkapa Ukraina tai Georgia”, Stubb toteaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja toteaa, että Venäjän huoli strategisten alueidensa turvaamisesta on silti oikeutettu. Hän muistuttaa kuitenkin, että Suomi ei uhkaa Venäjää nyt eikä se uhkaisi Venäjää Naton jäsenenäkään.

”Suomi päättäisi jatkossakin itse, missä ja minkälaisia joukkoja maamme alueella on. Itse pitäisin viisaana, että tukikohdat olisivat jatkossakin vain suomalaisia”, Stubb kirjoittaa.

Niin ikään Suomi päättäisi Naton jäsenenäkin itse, miten se suhtautuu Naton jäsenenä. Stubb pitäisi viisaana, että Suomi jatkaisi myös Naton jäsenenä käytännöllistä vuoropuhelua Venäjän kanssa.

Stubbin mukaan on itsestään selvää, että Suomen ja Ruotsin päätökset nato-jäsenyyden suhteen vaikuttavat toinen toisiinsa, kuten selvityksessä todetaan.

”On ilmiselvää, että Suomen ja Ruotsin päätökset vaikuttavat toinen toisiinsa. Yhtä selvää on se, että olisi parasta jos maat voisivat tehdä ratkaisunsa yhdessä. Käytännössä on kuitenkin erittäin vaikeaa sovittaa kahden valtion turvallisuuspoliittista päätöksentekoa pitävästi yhteen. Siksi Suomen hallitus on linjannut hallitusohjelmassaan, että Suomi ylläpitää kansallisen liikkumavaransa ulko- ja turvallisuuspoliittisissa ratkaisuissaan. Emme voi ulkoistaa omaa päätöksentekoamme edes tärkeimmän kumppanimme Ruotsin parlamentille”, blogissa todetaan.

Hän pitää myös selvänä, että lyhyellä tähtäimellä Suomen hakeutuminen Natoon heikentäisi Suomen ja Venäjän suhteita. Stubb huomauttaa, että Venäjä pyrkii jo nyt vaikuttamaan Suomeen, ettei se hakeutuisi Naton jäseneksi.

”On kuitenkin vaikea kuvitella, että Venäjä ryhtyisi liian pitkälle meneviin painostustoimiin. Venäjä joutuu ottamaan huomioon, että Nato-maat asettuisivat hakijamaan tueksi. Lisäksi Suomi voisi omalla, rakentavalla toiminnallaan nopeuttaa Venäjä-suhteiden palautumista ennalleen myös Naton jäsenenä. Natossa on useita maita, joilla on varsin toimivat suhteet Venäjään”, Stubb kirjoittaa.

Nato-selvityksessä korostetaan, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys olisi suuri muutos. Stubbin mukaan se olisi suuri muutos meille itsellemme, kun sitoutuisimme yhteiseen puolustukseen, ja saisimme vastineeksi ”maailman vahvimman sotilasliiton turvatakuut”.

”Mutta olisiko se iso murros Euroopan turvallisuusrakenteessa? Muutos kyllä, mutta ei murros. Iso murros tapahtui jo kun Neuvostoliitto hajosi, Saksat yhdistyivät ja sekä EU että Nato laajentuvat maihin, jotka olivat olleet osa Neuvostoliittoa. Tämän rinnalla kahden EU-maan liittyminen Natoon olisi pienemmän mittaluokan asia”, Stubb toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)