Verkkouutiset

Surijoita Aleksei Navalnyin haudalla. AFP / LEHTIKUVA / OLGA MALTSEVA

Aleksei Navalnyin hautajaisista tuli jättitapaus – Nyt puhuu Vladimir Putinin tiedottaja

Kreml on pyrkinyt vaikenemaan oppositiovaikuttajan kuolemasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vankileirillä Siperiassa menehtyneen venäläisen oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin hautajaisista tuli viikonloppuna Moskovassa suurtapahtuma viranomaisten kovista toimista huolimatta. Navalnyin haudalle oli sunnuntai-iltaan mennessä kertynyt jo liki parimetrinen vuori kukkia.

Kuten aiemminkin on virallinen Venäjä on pyrkinyt kommentoimaan Navalnyihin liittyviä asioita niin niukkasanaisesti kuin suinkin mahdollista. Samaa linjaa on noudatettu valtiollisissa medioissa.

Diktaattori Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskovilta kysyttiin maanantaina jopa kilometrien mittaisesta surijoiden virrasta ja siitä, pitääkö Kreml tällaista tukea Navalnyille merkittävänä.

– Emme ole sanoneet paljoakaan tästä aiheesta – emmekä usko, että meillä on enää lisättävää tähän, Peskov muotoili Meduzan mukaan.

Navalnyi haudattiin perjantaina Borisovin hautausmaalle Moskovassa. Paikalla oli runsaasti poliisin pidätysautoja ja alue ja sille vievät reitit oli aidattu. Itsenäisissä venäläismedioissa kerrottiin myös Internetin käytön rajoituksista alueella. Näkyviä viranomaisvalmisteluja on pidetty yrityksenä pelotella surijoita pysymään kotona. Itsenäisten arvioiden perusteella hautajaisiin osallistui silti jopa yli 16 000 ihmistä. Tuhannet ihmiset toivat haudalle kukkia viikonlopun aikana.

Hautajaisissa nähtiin myös nyky-Venäjällä varsin poikkeuksellisia mielenilmauksia. Väkijoukot huusivat sotaa Ukrainassa vastustavia iskulauseita ja jopa syyttivät Vladimir Putinia murhaajaksi. Tällaisia avoimia Kremlin ja sodan vastaisia purkauksia ei ole pahemmin nähty sitten sodan alussa rajusti tukahdutettujen mielenosoitusten.

Dmitri Peskov totesi perjantaina, ettei Kremlillä ole mitään sanottavaa Navalnyin omaisille. Peskov kieltäytyi myös kommentoimasta Navalnyin roolia poliittisena hahmona.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)