Verkkouutiset

SRV:n rakentaman toimistotornitalo Horisontin rakennustyömaa Kalasataman alueella Helsingissä 25. maaliskuuta 2024., LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Akava povaa talouteen valoisampia aikoja – ”vielä ei näytä lupaavalta”

Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,4 prosenttia ja kääntyy ensi vuonna kasvuun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,4 prosenttia ja kääntyy ensi vuonna 1,6 prosentin kasvuun, ennustaa Akava Works keskiviikkona julkaistussa talousennusteessa.

Uudet arviot sijoittuvat viimeaikaisten ennusteiden keskikastin tuntumaan. Ennuste olettaa, että kokonaistuotanto kasvaa maltillisesti koko loppuvuoden, mutta se ei riitä kääntämään tämän vuoden kasvulukua plussan puolelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Akava Worksin mukaan talouskasvun moottoreita on tänä vuonna vähän. Vain yksityinen kulutus kasvaa. Lisäksi yritykset alkavat vähitellen täydentää alas ajamiaan varastoja. Julkisten investointien kasvu ei riitä paikkaamaan yksityisten investointien roimaa vähenemistä, jonka pääasiallinen syy on jo alkuvuoden aikana tapahtunut rakentamisen jyrkkä lasku. Vienti supistuu tuontia enemmän. Kokonaiskysyntä vähenee edellisvuodesta.

Ennusteen mukaan ensi vuonna palataan normaaliin talouden rytmiin siinä mielessä, että kokonaiskysyntä kasvaa ja kaikki sen keskeiset komponentit vahvistuvat. Yksityinen kulutus kasvaa ja investoinnit lisääntyvät laajalla rintamalla, myös rakentamisen osalta. Vienti kasvaa suurin piirtein samaa vauhtia kuin tuonti, jota muun ohella lihottaa Suomen tilaamien uusien hävittäjien toimitusten alkaminen.

– Vielä ei näytä lupaavalta, sillä euroalueen teollisuustuotanto on edelleen pysynyt alavireisenä. Kesän jälkeen on jo perusteltua odottaa valoisampia aikoja ja nousun alkamista. Tämä johtuu siitä, että euroalueen talous kasvaa, palvelusektorin odotukset ovat piristyneet selvästi ja palvelutuotannon odotetaan vahvistuvan lisää, talousennusteessa todetaan.

Euroopan keskuspankki laski odotetusti ohjauskorkoaan kesäkuussa ja lisää odotetaan syksyllä tai viimeistään joulukuussa. Ostovoiman paraneminen ja asuntolainojen korkojen asteittainen kääntyminen laskuun alkavat vähitellen parantaa kuluttajien luottamusta kuluvan vuoden jälkipuoliskolla.

Epävarma taloustilanne madaltaa kynnystä lykätä monien hankkeiden käynnistämistä.

– Siihen nähden voidaan sanoa, että kone- ja laiteinvestointien kehitys on yllättänyt myönteisesti. Ne kasvavat vuonna 2024 ja varsinkin vuonna 2025, kun valtion hävittäjähankintojen toimitusvaihe alkaa. Kaikkiaan investoinnit vähenevät noin 3,5 prosenttia vuonna 2024, mutta ponnahtavat 5 prosentin kasvuun vuonna 2025. Suunnitteilla olevat vihreään siirtymään liittyvät hankkeet saattavat tuoda positiivisen yllätyksen ja vauhdittaa investoinnit tässä arvioitua kovempaan nousuun, arvioidaan ennusteessa.

Akava Works odottaa työllisyyden heikkenevän hieman lisää loppuvuoden aikana ja alkavan parantua jälleen ensi vuonna. Työttömyysaste kohoaa tänä vuonna keskimäärin 8,0 prosenttiin ja laskee ensi vuonna 7,5 prosenttiin vuonna.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)