Verkkouutiset

Asuntokauppa on jatkanut rauhoittumistaan korona-ajan korkeista kauppamääristä. LEHTIKUVA/ANNI ÅGREN

Vanhan asunnon keskimääräinen neliöhinta pk-seudulla 5281 euroa

Asuntokauppa on jatkanut hiljentymistään korona-ajan korkeista kauppamääristä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton markkinakatsauksen mukaan vanhojen ja uusien asuntojen myyntimäärät laskivat heinäkuussa keväästä ja alkukesästä jonkin verran.

– Asuntokauppa on jatkanut rauhoittumistaan korona-ajan korkeista kauppamääristä. Kauppaa tehdään edelleen kuitenkin hyvällä sykkeellä. Uudehkoista omakotitaloista on jopa pulaa markkinoilla, mikä näkyykin omakotitalojen lyhentyneinä myyntiaikoina. Ja pienten asuntojen kauppa on myös piristymässä varsinkin yliopistopaikkakunnilla, kun opiskelijat palaavat lähiopintojen pariin, sanoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Marina Salenius.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vanhojen ja uusien asuntojen myyntimäärät kokonaisuutena laskivat keväästä ja alkukesästä jonkin verran. Vanhoja asuntoja myytiin heinäkuussa yhteensä 4 689 kappaletta ja uusia 363 kappaletta.

Edellisen huippuvuoden 2021 heinäkuuhun verrattuna myyntimäärät vanhoissa ja uusissa asunnoissa laskivat 21 prosenttia. Vuosien 2015–2022 tarkastelujaksoon verrattuna asuntokauppoja tehtiin silti tammi–heinäkuussa toiseksi eniten, vuoden 2021 huippulukujen jälkeen.

Vanhojen asuntojen myyntimäärät olivat 17,4 prosenttia alhaisemmat kuin vuosi sitten heinäkuussa.

Uudistuotannon myyntimäärien maaliskuussa alkanut lasku näkyi selvästi heinäkuussa. Kuukausitasolla viime vuoden heinäkuuhun verrattuna laskua kerrostaloissa oli 51,6 prosenttia, rivitaloissa 40,7 prosenttia ja omakotitaloissa 38,9 prosenttia.

Tammi–heinäkuussa suurin pudotus on ollut uusien kerrostaloasuntojen myynnissä, joka laski 38,6 prosenttia pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna. Rivitaloissa pudotusta oli 21,8 prosenttia ja omakotitaloissa 22,8 prosenttia tammi–heinäkuun aikajaksolla viiden vuoden keskiarvoon nähden.

Kuukausitasolla kaikkien kohteiden myyntimäärien trendi on koko alkuvuoden noudattanut vuoden 2021 myyntimäärien kehitystä, sekä 15 suurimmissa kaupungeissa että muualla Suomessa.

Asuntokaupan volyymi vanhoissa asunnoissa oli heinäkuussa 14,2 prosenttia alle viiden vuoden pitkäaikaisen keskiarvon, mutta tammi–heinäkuuta tarkastellessa 4,1 prosenttia yli pitkäaikaisen keskiarvon.
Etenkin vanhojen kerrostalojen myyntimäärät ovat kasvaneet ja olivat tammi–heinäkuussa 7,4 prosenttia yli viiden vuoden keskiarvon.

Hinnat edelleen pääasiassa korkealla tasolla

Pääkaupunkiseudulla hintaindeksi pysytteli heinäkuussa pääosin vuoden 2021 tasolla vaikka toukokuun huippupisteistä on tultu hieman alas lähelle helmi–maaliskuun hintatasoa. Muissa suurissa kaupungeissa hintataso pysyi kolmen vuoden tarkastelujaksolla katsottuna korkealla tasolla.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen kerrostaloasuntojen keskimääräiset hinnat laskivat hienoisesti toukokuun huipputasosta, ja olivat heinäkuussa keskimäärin 2,4 prosenttia alle vuoden takaisesta tasosta ja 0,4 prosenttia alle alkuvuoden tasosta. Keskimääräinen neliöhinta pk-seudulla oli 5 281 euroa.

Oulussa nähtiin vanhojen kerrostaloasuntojen keskimääräisissä hinnoissa hieman voimakkaampaa kuukausikohtaista laskua (-6,5 %), muissa isoissa kaupungeissa maltillisempaa laskua. Poikkeusta edusti Turku, jossa keskimääräiset hinnat kääntyivät pieneen nousuun.

Vapaa-ajan asuntojen kauppakin pudonnut

Heinäkuussa tehtiin loma-asuntojen kauppoja kuukausittain tarkasteltuna selvästi enemmän kuin tammi–toukokuussa, vaikkakin myyntimäärät jäivät kesäkuun luvuista.

Vuoteen 2021 huippulukuihin katsoen loma-asuntojen kauppa supistui tammi–heinäkuussa 30,4 prosenttia ja viiden vuoden aikaväliin verrattuna kymmenen prosenttia.

Mökkikauppojen keskihinta tammi–heinäkuussa on ollut 128 000 euroa, kun se esimerkiksi vielä vuonna 2019 oli 110 000 euroa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)