Verkkouutiset

Lohet kutevat nuorempina kuin ennen – ero 30-luvulle selvä

Lohi vaeltaa kutujokiin Pohjanlahdella keskimäärin nuorempana ja pienempänä kuin ennen, kerrotaan Luonnonvarakeskuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan Pohjanlahden lohikantojen kudulle nouseva populaatio on nuorentunut ja muuttunut koirasvoittoiseksi.

Sukukypsyysikä vaikuttaa keskuksen mukaan lohen saaliskokoon ja jälkeläistuottoon, sillä eri-ikäisenä kutevien lohien kokoerot ovat suuret ja vanhempien naaraiden lisääntymismenestys on nuorempia parempi.

Erityisesti viljellyt koiraat tulevat sukukypsiksi hyvin nuorina, mutta myös naaraiden ja luonnonvaraisesti lisääntyvien lohien sukukypsyysikä on alentunut.

Tutkimuksen mukaan nykyisin lähes 70 prosenttia koiraista tulee kudulle jo yhden meressä vietetyn vuoden jälkeen, noin 60 sentin mittaisina.

Naaraista lähes 80 prosenttia saapuu kudulle kahden merivuoden jälkeen, noin 80 sentin mittaisina.

Vertailuna 1930-luvulla ensimmäisen merivuoden koiraita oli kutupopulaatiosta vain noin 30 prosenttia ja yli kahden merivuoden naaraita vain hieman yli 50 prosenttia.

Yhtenä tekijänä kutupopulaation nuorentumiseen ja muuttumiseen koirasvoittoiseksi on Luonnonvarakeskuksen mukaan kalanviljely.

Eri jokien lohikantojen välillä on myös havaittavissa evoluution aiheuttamia eroja. Lisäksi merikalastus ja meriympäristön tila vaikuttavat kutupopulaation ikärakenteeseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)