Verkkouutiset

11 maata, yksi lopputulos – tiukat huumelait eivät toimi

Britannian hallituksen tuoreen selvityksen perusteella tiukoilla huumelaeilla ja huumeiden käytön vähenemisellä ei ole selvää yhteyttä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituksen sisäministeriöltä tilaamassa kattavassa tutkimuksessa perehdyttiin 11 maan huumelainsäädäntöön. Tutkijat vertailivat maita aina tiukkaa nollatoleranssilinjaa liputtavasta Japanista Uruguayihin, jossa kannabis on hiljattain laillistettu.

Guardianin mukaan tutkimuksen varsinainen löydös kuvastuu hyvin Portugalin ja Tshekin Tasavallan vertailussa.

Portugali on dekriminalisoinut huumausaineiden käytön. Tshekeissä huumeiden hallussapito taas kriminalisoitiin vasta vuonna 2010. Molemmissa maissa pienten huumausainemäärien hallussapito ei kuitenkaan vielä johda rikosoikeudellisiin seuraamuksiin.

”Emme löytäneet mitään selvää yhteyttä huumausaineiden käytön ja sen välillä, kuinka kovia rangaistuksia niiden hallussapidosta annetaan”, raportissa todetaan.

Raportissa huomautetaankin, että huumausaineiden käyttö on Portugalissa melko vähäistä dekriminalisoinnista huolimatta. Tshekki on puolestaan Euroopan kärkeä kannabiksen käytössä.

Raportissa todetaan myös, ettei huumeiden dekriminalisointi ole johtanut niiden käytön lisääntymiseen Portugalissa. Vuonna 2010 Tshekeissä voimaan tulleiden tiukempien huumelakien ei ole taas katsottu merkittävästi vähentäneen huumeiden saatavuutta.

Yksi vertailun tiukimmin huumeisiin suhtautuvista maista oli Ruotsi. Raportin mukaan huumeita käytetään siellä verrattain vähän, mutta ei kuitenkaan merkittävästi vähempää kuin maissa, joissa on erilainen lähestymistapa huumausaineisiin.

Raportti on herättänyt runsaasti erimielisyyksiä brittipoliitikkojen parissa. Guardianin mukaan siinä ei sen vuoksi anneta suoria loppupäätelmiä tutkijoiden löydöksistä. Tutkimuksessa esitetyn aineiston perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että huumeisiin tulisi suhtautua kansanterveydellisestä eikä rikosoikeudellisesta näkökulmasta.

Raportin tekijät huomauttavat myös, että kannabiksen tuotannon, välittämisen ja viihdekäytön hiljattain laillistaneiden Yhdysvaltojen Coloradon ja Washingtonin osavaltioiden sekä Uruguayn kehitystä tulee seurata tarkasti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)