Verkkouutiset

Seurakuntiinkin halutaan viiden vuoden irtisanomissuoja

Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n toimialajohtaja Päivi Niemi-Laine haluaisi seurakuntiinkin viiden vuoden irtisanomissuojan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Evankelis-luterilainen kirkko valmistelee parhaillaan seurakuntarakenteiden kehittämistä. Kirkon on määrä hyväksyä muutoslait omalta osaltaan tämän vuoden kirkolliskokouksissa. Sen jälkeen lait menevät eduskunnan hyväksyttäväksi. Uusi lainsäädäntö voi tulla voimaan jo vuoden 2015 aikana.

Kirkolliskokouksen aikaisempien linjausten perusteella on muodostumassa malli, jossa jokainen seurakunta kuuluisi johonkin seurakuntayhtymään. Se taas voi kattaa yhden tai useamman kunnan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ammattiliitto JHL:n toimialajohtaja Päivi Niemi-Laineen mukaan muutoksia on valmisteltu henkilöstön kannalta varsin yksipuolisesti.

– Palkansaajajärjestöjä ja henkilöstön edustajia ei ole kuultu kunnolla, hän sanoo tiedotteessaan.

– Elämä jatkuvassa muutoksessa vailla mahdollisuutta osallistua sen suuntaamiseen on henkisesti kuormittavaa ja turhauttavaa henkilöstölle. Kirkon palveluksessa on tällä hetkellä noin 21 000 palkansaajaa. Muutos vaikuttaa siis välittömästi laajaan joukkoon ja on kansantaloudelliselta merkitykseltään suuri, Niemi-Laine sanoo.

JHL:n kirkonalan sopimustoimitsijan Esko Vatasen mukaan valmistelussa on useita asioita, jotka vaikuttavat henkilöstön tuleviin palvelusuhteisiin. Henkilöstön väheneminen on todellinen uhka.

– Suurta epävarmuutta aiheuttaa myös se, ettei muutoksen todellista laajuutta voida ennakoita varmuudella. Uudet seurakuntayhtymät voivat muodostua useamman kunnan alueelle nykyisen kuntasidonnaisuuden sijaan. Siksi voikin olettaa, että kirkon rakennemuutoksesta tulee suurempi ja laajempi kuin kuntakentän rakennemuutoksesta.

Niemi-Laine esittää, että henkilöstön muutosturva säädetään samantasoiseksi kuin kuntien muutosturva nyt on eli viideksi vuodeksi.

– Seurakuntien rakennemuutos on kiinteässä yhteydessä kuntien vastaavaan muutokseen, joten niiden työntekijöitä ei pidä asettaa keskenään eriarvoiseen asemaan. Muutosturvan tulee sisältää myös riittävä irtisanomissuoja, hän vaatii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)