Verkkouutiset

”Korruptio on venäläinen vientituote”

Armenialainen aktivisti sanoo, että kaupankäynti Venäjän kanssa pakottaa hyväksymään korruption.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaupankäynti Venäjän kanssa tarkoittaa, että kumppanin tulee omaksua venäläinen maailmankatsomus, johon kuuluu korruptio. Näin väittää armenialainen ihmisoikeusaktivisti Armine Sahakyan Diplomatic Courier -lehdessä.

– Naapuriensa epäonneksi Venäjä on jo pitkään vienyt ulkomaille asennetta, jonka mukaan korruptio on paitsi hyväksyttävää myös oikea tapa hoitaa asiat, Sahakyan kirjoittaa.

Hänen mukaansa pienempien naapurimaiden on vaikea välttää korruptiota, jos Venäjällä on maassa vaikutusvaltaa. Hän arvioi, että esimerkiksi Armeniassa korruptio on hyvin yleistä.

– Armenialla on ollut hyvin vähän muita vaihtoehtoja kuin luoda läheisemmät suhteet Venäjään, Sahakyan sanoo.

Hän luettelee useita esimerkkejä, joiden hän tulkitsee olevan korruptiota: Armenian Apostolisen Kirkon patriarkan Sveitsin-tileiltä paljastui äskettäin 1,1 miljoonan euron talletus. Armenian presidentti puolestaan erotutti kansanedustajan tehtävistään ja määräsi tämän liiketoimet verottajan tutkintaan. Valtion tutkimusrahoja jaetaan suljettujen ovien takana.

Venäjällä puolestaan Transparency International -järjestön toimintaa on vaikeutettu julistamalla se vieraan vallan agentiksi. Transparency International on arvioinut, että korruptio on Venäjällä maailman pahimpia.

Sahakyan toteaa, että Venäjän valtio on aiheuttanut vahinkoa kansainvälisille yrityksille. Esimerkiksi Sahalin 2 -energiahankkeessa mukana olleet yritykset pakotettiin myymään enemmistöosuutensa venäläiselle valtionyhtiö Gazpromille. Myyjinä toimivat Shell, Mitsui ja Mitsubishi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)