Verkkouutiset

Eurooppaan voi palata tuhansia jihadisteja

Lähi-idän jihadistien riveissä voi olla 6000 eurooppalaista, oikeusasioista vastaava EU-komissaari Vera Jourova sanoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU pyrkii ehkäisemään jihadistien virtaa Lähi-idän konfliktialueille, Vera Jourova kertoo Figaron haastattelussa.

Hänen mukaansa Syyriaan on voinut lähteä jo 5000–6000 eurooppalaista. Jourova kuitenkin korostaa, että lähtijöiden määrä voi olla vieläkin suurempi, koska heidän valvomisensa on vaikeaa.

”Pariisin ja Kööpenhaminan iskujen aikoihin päätimme, ettemme anna pelon ohjata meitä”, Jourova sanoi, viitaten hiljattain tehtyihin raakoihin terrori-iskuihin.

Hänen mukaansa konfliktialueilta kotiin palaaviin tai jo lähtöä sinne suunnitteleviin keskittyminen on jo liian myöhäistä toimintaa. Jourova pitääkin ehkäiseviä toimia kaikkein tärkeimpinä keinoina jihadismin kitkemiseksi.

Hänen mukaansa brittitutkimukset osoittavat, että perheensä jättäneitä eurooppalaisia jihadisteja ajavat ”seikkailunhalu, tylsistyminen, tyytymättömyys omaan elämään ja huonot mahdollisuudet elämässä”.

Jourova korostaa kuitenkin myös eri jäsenvaltioiden poliisiviranomaisten välisen tiedonvaihdon helpottamisen tärkeyttä.

Europolin päällikkö Rob Wainwright varoitti tammikuussa Lähi-idässä olevan 3000–5000 jihadistia. Hänen mukaansa lähtijät ovat pääasiassa nuoria miehiä.

”He saattavat palata takaisin ja heillä on aikomus, ellei myös kyky, suorittaa samanlaisia iskuja kuin Pariisissa koettiin viime viikolla”, Wainwright totesi tuolloin.

Hänen mukaansa Europolilla on noin 2 500 epäillyn jihadistin lista.

”Kaikkien mahdollisten uhkien seuraaminen on erityisen vaikeaa, kun otetaan huomioon ongelman mittasuhteet. Pariisin iskut paljastivat tämän kivuliaan totuuden”, Wainwright sanoi.

Wainwright vertasi Euroopan nykyistä turvallisuustilannetta Yhdysvaltojen WTC-iskujen jälkeiseen tilaan ja niistä vastanneen Al Qaidan 2000-luvun alussa muodostamaan uhkaan. Hänen mukaansa keskusjohtoisen Al Qaidan kukistaminen oli kuitenkin helpompaa kuin nykymuotoista jihadismia vastaan taisteleminen.

Lähteet: Le Figaro, EurActiv, EuObserver

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)