Verkkouutiset

Jussi Niinistö Ruotsin aseavusta Suomelle: Uskoo ken tahtoo

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö korostaa, että Suomella ja Ruotsilla ei ole minkäänlaisia valtiosopimuksia avun antamisesta sotatilanteessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistön (ps.) mukaan Suomen kannattaa suhtautua varauksella Ruotsin parlamentin puolustusvaliokunnan puheenjohtajan arvioon, jonka mukaan Ruotsi antaisi Suomelle sotatilanteessa aseapua.

– Ei siinä (lausunnossa) ole mitään uutta. Tällaisia ääniä on Ruotsista kuulunut aikaisemminkin, Jussi Niinistö sanoo Verkkouutisille.

Ruotsin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Allan Widman perusteli Lännen Medialle lausuntoaan solidaarisuuslausekkeella, joka velvoittaa avunantoon, jos jotain vakavaa sattuisi jossain EU-maassa tai Pohjoismaissa.

– Ruotsilla on tosiaan tämä oma kotikutoinen solidaarisuuslausekkeensa, mutta sille ei Suomessa ole tähän mennessä laitettu paljon painoa. Se on otettu enemmänkin tällaisena julistuksena.

– Nyt Allan Widman sanoo, että aseapua tulisi, jos Suomea kohtaisi sotilaallinen kriisi. Uskoo ken haluaa. Sitä on tietenkin vaikea sanoa, mitä tositilanteessa kävisi.

Jussi Niinistö korostaa, että yleisellä tasolla jokainen maa ajattelee omaa kansallista etuaan tositilanteessa.

– Suomi saa apua Ruotsilta, jos siitä on hyötyä Ruotsille. Jos avun antamisesta ei ole hyötyä Ruotsille, me emme sitä apua tule saamaan.

– Tämä solidaarisuuslauseke ei ole mikään turvatakuu, se on Ruotsin omaehtoinen ja kotikutoinen keksintö. Suomessa on syytä suhtautua siihen tietyllä varauksella.

Niinistön näkemyksen mukaan Ruotsi on jalostanut tätä Lissabonin sopimuksessakin mainittua solidaarisuuslauseketta, jonka mukaan EU:n jäsenvaltiolle on annettava apua, jos maa joutuu hyökkäyksen kohteeksi.

– Ruotsi on laajentanut sen koskemaan Pohjoismaita. Heillä oli muutama vuosi sitten oma solidaarisuusjulistus, joka on samanlainen yleispyöreä lausunto avunantamisesta.

Pohjoismaiden ministerit totesivat viime viikolla yhteisessä kirjoituksessaan Pohjoismaiden sopineen maaliskuun 10. päivänä järjestetyssä puolustusministeritapaamisessa puolustusyhteistyön lisäämisestä.

Niinistö korostaa, että Suomella ja Ruotsilla ei ole minkäänlaisia valtiosopimuksia avun antamisesta sotatilanteessa. Kaikki Pohjoismainen puolustusyhteistyö on toistaiseksi ollut rauhanajan yhteistyöhön liittyvää.

– Mitään sodanajan puolustussopimuksia ei ole toistaiseksi tehty. Tietenkin tässä nykyhetkessä täytyy olla iloinen, että Ruotsilla on tahtoa auttaa Suomea kriisitilanteessa. Mutta se jää nähtäväksi, miten tällaiset solidaarisuuslausumat realisoituvat tositilanteessa.

– Ainoa mihin Suomen kaltainen pieni maa voi luottaa, on oma, vahva puolustus. Me emme voi luottaa kauniisiin sanoihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)