Verkkouutiset

Italialaisten luottamus unioniin romahtanut – kolmannes lähtisi eurosta

Tuoreiden mielipidemittausten mukaan perinteisesti EU-myönteisten italialaisten luottamus unioniin on romahtanut.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuonna 2000 lähes 60 prosenttia italialaisista luotti Euroopan unioniin, nyt enää 29 prosenttia, kertoo sanomalehti La Repubblica. Demos-tutkimuslaitoksen mukaan pudotusta luottamuksessa on tullut syyskuusta helmikuuhun viisi prosenttiyksikköä. Luottamus on nyt alhaisimmalla tasolla koskaan.

Italialaisten mielestä EU on kaukainen ja kylmä ja tarjoilee vain vyönkiristyksiä. Se nähdään vain kasvottomana rahaunionina, jolla ei ole muuta politiikkaa.

Vastaajista 44 prosenttia on jossain määrin euroskeptisiä tai eurokriittisiä. Peräti 32 prosenttia italialaisista on sitä mieltä, että Italian olisi lähdettävä eurosta ja palattava liiraan. Tyystin EU- ja eurovastaisiksi ilmoittautuu 27 prosenttia italialaisista.

Kriittisimmät kansalaiset unionia kohtaan löytyvät yrittäjistä ja vapaista ammatinharjoittajista. Molemmista 43 prosenttia on EU-vastaisia. Kotiäideistä EU-vastaisia on 44 prosenttia.

Innokkaimpia EU:n kannattajia ovat opiskelijat (43 %), vapaat ammatinharjoittajat (48 %) ja julkisen sektorin työntekijät (39 %).

EU-kriittisyys tai EU-vastaisuus on koko Italian ilmiö, mutta suurinta se on Etelä-Italiassa ja Luoteis-Italiassa eli maan köyhimmillä ja toisaalta maan vauraimmilla alueilla (30 %).

Puolueista euroskeptisin on Pohjoisen liitto (53 %), mutta sen poliittinen painoarvo on vähäinen. Se saa kannatusmittauksissa vain 3-4 prosentin saaliin. Sen sijaan populistisen Viiden tähden liikkeen kannattajista 37 prosenttia ilmoittautuu EU- tai eurovastaisiksi. Saman verran EU-vastustajia löytyy Silvio Berlusconin Forza Italia-puolueen kannattajista. Molempien kannatus puoluemittaukissa on 20 prosentin tietämissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)