Verkkouutiset

Näönhuolto osaksi Kela-korvattavuutta?

Suomen Optinen toimiala esittää optikon suorittamalle näöntarkastukselle Kela-korvattavuutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime vuoden taloudellisten tunnuslukujen julkistamisen yhteydessä toimialan edustajat valittelivat, että optikoiden ammatinharjoittamisen tiellä on monenlaisia teennäisiä esteitä.

– Esimerkiksi optikon suorittaman näöntarkastuksen Kela-korvattavuus puuttuu, Suomen Optinen toimiala ry:n toimitusjohtaja Panu Tast sanoi.

Häntä säesti Specsavers Oy:n toimitusjohtaja Riku Kuusisto, jonka mielestä etenkin keski-ikäisen suomalaiset pitää saada tarkastamaan silmiensä terveys.

– Verrattuna muihin Pohjoismaihin käyntimäärät Suomessa ovat vähäisiä. Säännölliset optikko- ja silmälääkärikäynnit ovat ainoa tapa varmistua silmien terveydestä, Kuusisto muistutti.

Vaikka kysyntä tänä vuonna alan oman arvion mukaan jatkuukin tiukkana, toimialan viime vuoden talouslukemat näyttävät muuta kaupan alaa selvästi paremmilta. Silmälasien kauppa kääntyi kasvuun vuoden 2013 kolmannella neljänneksellä, ja viimeinen kvartaali näytti jo reilun viiden prosentin kasvua edellisen vuoden lukemiin.

Piilolasien myynti kasvoi koko vuonna niin volyymillä kuin liikevaihdollakin mitaten. Myös laatuaurinkolasien kauppa oli loppuvuonna kasvussa. Optinen vähittäismyynti pärjäsi paremmin kuin muu kauppa, jonka myynti laski 3,1 prosenttia vuonna 2013.

Optikkoliikkeiden määrä jatkoi loivaa laskua, ja erikoiskaupan liikevaihto supistui 0,8 prosentilla 294,6 miljoonaan euroon. Suurin markkinaosuus oli Instru optiikalla, 36,4 prosenttia. Seuraavaksi suurin liikevaihto oli Silmäasemalla (21,7 %). Kolmanneksi ylsi Specsavers (11,2 %). Fenno Optiikan osuus oli 8,4 prosenttia ja Synsamin 5,8 prosenttia. Muiden ketjujen, yksittäisten optikkoliikkeitten ja online-myynnin osuus oli 16,6 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)