Verkkouutiset

Moldova aloittaa radikaalin asevarustelun Venäjän takia

Moldova aikoo hankkia modernia puolustuskalustoa ja perustaa uuden sotilastukikohdan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Moldovan tasavalta aikoo modernisoida asevoimiaan radikaalisti, kertoo puolustusministeri Viorel Cibotaru. Puolustusministeri odottaa ponnisteluille ulkoista avustusta, kertoo Deutsche Welle

Ministeri Cibotaru sanoi televisiohaastattelussa toivovansa, että Moldovan kumppanit olisivat kiinnostuneita tekemään maan armeijasta tehokkaamman, koska naapurimaa Ukrainan kriisi on aiheuttanut monimutkaisen geopoliittisen tilanteen.

Cibotarun mukaan armeijan pitäisi kyetä puuttumaan hätätilanteisiin operatiivisin toimin. Moldovan armeijan budjetti on tällä hetkellä noin 0,3 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Moldova esitti hiljattain, että Moldovan puolustusta voitaisiin parantaa tietyillä toimilla yhteistyössä Naton kanssa.

Puolustusministeri ilmoitti myös, että Moldovaan perustetaan uusi sotilastukikohta vuoteen 2018 mennessä. Sotilastukikohdan on tarkoitus näyttää täysin toisenlaiselta kuin neuvostoajan kasarmit.

Moldova tarvitsee etenkin uutta tykistöä. Cibotarun mukaan Ukrainan taisteluiden muodostama uhka on tehnyt tarpeelliseksi poliittisen keskustelun Moldovan nykyisestä neutraalista statuksesta.

Moldovan hallitus tarvitsee kommunistisen puolueen tukea maan hallitsemisessa. Kommunistit eivät katso hyvällä Moldovan ja Naton lähentymistä. Venäjä-mielisen kommunistisen puolueen johtaja ja entinen presidentti Vladimir Voronin on uhannut vetää puolueensa tuen pois hallitukselta.

Kansalaisjärjestä Promo-Lexin politiikan tutkija Ion Manolen mukaan Moldova voi turvata kansallisen turvallisuutensa ainoastaan yhteistyöllä Naton kanssa.

Manole katsoo, että Moldovan turvallisuus on uhattuna, koska sen alueella on yhteensä kolme armeijaa: kansallinen armeija, Transnistrian separatistialueen armeija ja separatistialueelle sijoitetut venäläiset yksiköt.

Transnistria on itsenäistynyt Moldovasta yksipuolisesti. Alue sijaitsee Moldovan kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisäpuolella eikä mikään valtio ole tunnustanut sitä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)