Verkkouutiset

Korkein hallinto-oikeus kriittisenä kuntalakiuudistuksesta

Valtiovarainministeriössä valmisteltu luonnos uudeksi kuntalaiksi huolestuttaa korkeinta hallinto-oikeutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Muutoksenhakua KHO:ssa koskevat säännökset ovat KHO:n näkemyksen mukaan erityisen ongelmallisia.

Ehdotuksen mukaan kuntalaissa säilytettäisiin nykyisen lain mukainen rajoitukseton mahdollisuus hakea muutosta korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Korkein hallinto-oikeus puolestaan katsoo, että yleisen kunnallisoikeuden alalla valituslupajärjestelmä olisi perusteltua omaksua jopa pääsäännöksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Näin ollen onkin huolestuttavaa, että valituslupajärjestelmän käyttöönoton arviointi on kuntalain kokonaisuudistuksessa jäänyt kokonaan tekemättä, KHO toteaa.

KHO pitää välimiesmenettelyn mahdollistavan säännöksen säilyttämistä kuntalaissa oikeusjärjestyksemme perusteiden kannalta kestämättömänä.

– Nykyinen välimiesmenettelylaki on merkittävästi muuttunut siitä laista, joka oli voimassa, kun välimiesmenettelyä koskeva säännös aikanaan otettiin kuntalakiin.

Nykyinen siviilioikeudelliseen taustaan perustuva välimiesmenettelylaki mahdollistaa tuomion perustamisen kohtuullisuuteen. Välimiestuomiot jäävät myös julkisuuden ulkopuolelle.

– Nämä seikat yksistään tekevät välimiesmenettelyn käytöstä kuntien yhteistoimintariidoissa sopimattoman hallinnon lainalaisuusperiaatteen ja hallinnon avoimuuden kannalta. KHO toteaa lausunnossaan kuntalain esitysluonnoksesta.

Lisäksi KHO on kiinnittänyt lakiluonnoksessa huomiota eräisiin muihinkin menettelyä koskeviin keskeisiin kysymyksiin.

Lausunto kokonaisuudessaan löytyy tästä. (.pdf-tiedosto)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)