Verkkouutiset

Venäjä protestoi vetäytymällä Euroopan neuvoston toiminnasta

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous pitää voimassa Venäjän valtakirjoja koskevat rajoitukset äänestettyään asiasta myöhään keskiviikkoiltana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yleiskokous päätti viime vuoden huhtikuussa rajoittaa Venäjän osallistumista komitea- ja yleiskokoustyöskentelyyn vastalauseena maan kansainvälisen oikeuden vastaisiin toimiin Ukrainassa.

Venäjän delegaation parlamentaarikot eivät ole saaneet muun muassa äänestää yleisistunnossa, osallistua tärkeimpien komiteoiden työskentelyyn, eivätkä osallistua Euroopan neuvoston vaalitarkkailuihin.

Äänioikeuden menetyksen jälkeen Venäjä ei ole lähettänyt omia parlamentaarikkojaan lainkaan Euroopan neuvoston kokouksiin.

Keskiviikkoisen yleiskokouksen päätöksen seurauksena Venäjän asema Euroopan neuvostossa pysyy viime huhtikuun päätöksen mukaisena tämän vuoden huhtikuussa pidettävään seuraavaan yleisistuntoon saakka.

Sen lisäksi Venäjältä evättiin oikeus nimittää raportoijia ja edustaa Euroopan neuvostoa muissa organisaatioissa.

Yleiskokouksen päätöksen mukaan Venäjän pitää täyttää useita ehtoja päästäkseen osallistumaan Euroopan neuvoston toimintaan ilman rajoituksia. Ehtoina on muun muassa ukrainalaisen lentäjän Nadezhda Savchenkon vapauttaminen.

Vastatoimena yleiskokouksen päätökselle Venäjä ilmoitti välittömästi vetäytyvänsä kaikesta Euroopan neuvoston toiminnasta tämän vuoden loppuun asti.

– Venäjän pitkän tähtäimen suhtautuminen Euroopan neuvoston jäsenyyteen on vielä arvoitus, mutta merkit eivät viittaa suopeuteen. Venäjälle tai Euroopalle ei ole hyväksi, jos ja kun Kremlissä vahvistuu halu erota Euroopan neuvostosta ja etääntyä Euroopasta, sanoo Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Maria Guzenina (sd.).

Mikäli Venäjä päättäisi erota Euroopan neuvostosta lopullisesti, se lakkauttaisi myös venäläisten tavallisten ihmisten mahdollisuuden haastaa venäläisten viranomaisten päätöksiä muun muassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa.

Täysistunnon kanta äänioikeuden epäämisen jatkamisesta oli selkeä äänin 148–64.

– Sanktioiden lieventäminen tässä vaiheessa, kun Venäjä ei ole toteuttanut mitään neuvoston vaatimuksista, ei olisi ollut perusteltu, toteaa Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.).

– Sen sijaan viime hetken kompromissina esitetty mahdollisuus Venäjälle osallistua pysyvän komitean kokouksiin olisi ollut perusteltu, koska dialogilta ei pidä poistaa mitään foorumia. On myös hyvä, että asiaa arvioidaan jo ensi huhtikuussa, hän sanoo.

Sasin mukaan Nadezhda Savchenkon, Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenen, vapauttaminen olisi hyvä ensimmäinen askel Venäjältä osoituksena halusta täyttää neuvoston jäsenvelvoitteita, Sasi toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)