Verkkouutiset

Sellitupakointi voi loppua, nettiin ja sähköpostiin tiukempi valvonta

Vankien elämään on tulossa joukko muutoksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Torstaina eduskunnalle annetun hallituksen esityksen tavoitteena on selventää muun muassa säännöksiä, jotka koskevat vangin yhteydenpitoa vankilan ulkopuolelle.

Vankeuslaki ja tutkintavankeuslaki ovat olleet voimassa seitsemän vuotta. Lakien soveltamisessa käytännön vankeinhoitotyöhön on tullut esiin useita muutostarpeita. Myös eduskunnan oikeusasiamies on monissa päätöksissään kiinnittänyt huomiota tarpeeseen täsmentää vankeuteen liittyvää sääntelyä.

Matkapuhelimen, netin ja sähköpostin käytöstä ja edellytyksistä sekä sähköisen viestinnän valvonnasta tulee lakiin täsmälliset säännökset. Turvallisuusongelmien välttämiseksi ja estämiseksi sähköisen viestinnän käytön laajentamisessa aiotaan kuitenkin edetä hallitusti.

Vangille voitaisiin antaa tärkeästä syystä lupa sähköpostin lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Luvan myöntäminen edellyttäisi, ettei sähköpostin käyttämisestä aiheutuisi vaaraa vankilan järjestykselle tai turvallisuudelle.

Edellytyksenä olisi esityksen mukaan myös se, että viestin lähettäjästä ja vastaanottajasta pystytään riittävästi varmistumaan.

Vangille voitaisiin antaa lupa netin käyttöön, jollei siitä aiheudu vaaraa vankilan järjestykselle tai turvallisuudelle. Suljetussa vankilassa luvan myöntäminen edellyttäisi myös sitä, että vangin pääseminen muille kuin luvanmukaisille sivuille voitaisiin estää.

Vankilan toimivaltaa valvoa sähköistä viestintää laajennettaisiin. Sähköpostien lähettäminen tapahtuisi esityksen mukaan vankilan palvelimella. Lupaa sähköiseen viestintään ei voi antaa tutkintavangille, jolle on määrätty pakkokeinolain mukainen yhteydenpitorajoitus.

Tapaamissäännöksiin muutoksia

Vangin tapaamista ja tapaamisten valvontaa koskevat säännökset muuttuvat kokonaan. Suljettujen vankiloiden ja avolaitosten tapaamistiloista säänneltäisiin eri tavoin.

Vangin ja alle 15-vuotiaan lapsen tapaamisolosuhteita aiotaan parantaa. Suljetuissa vankiloissa olisi oltava soveltuvat tilat lapsen tapaamiseen. Tapaamisessa vangin ja lapsen välinen koskettaminen on sallittua. Lakiin tulee myös uusi säännös alaikäisen tapaajan huoltajan suostumuksesta ja saattajasta.

Vankien yhteydenpitomahdollisuuksia kauempana asuviin lähiomaisiin ja muihin läheisiin ehdotetaan parannettavaksi siten, että vangille voitaisiin antaa mahdollisuus yhteydenpitoon videoyhteyden välityksellä.

Tutkintavankien mahdollisuus päästä vankilan ulkopuolelle hoitamaan välttämättömiä ja kiireellisiä asioita kohenee.

Kurinpidon ja valvonnan sääntelyä tarkennetaan

Yksinäisyysrangaistuksen enimmäispituutta aiotaan lyhentää 14 vuorokaudesta kymmeneen vuorokauteen.

Eristämistarkkailussa olevaa vankia, jota epäillään kehon sisäisestä huumausaineiden kuljettamisesta, voitaisiin valvoa myös valvontaan soveltuvaa vaatetusta eli ns. tarkkailuhaalaria käyttäen. Eristämistarkkailun enimmäisaikaa lyhennettäisiin nykyisestä.

Lakiin on tulossa myös säännös tupakoinnin kieltämisestä selleissä. Tämä edellyttäisi kuitenkin sitä, että vangille järjestettäisiin mahdollisuus tupakointiin muussa tilassa.

Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikkö päättäisi tupakoinnin kieltämisestä ja antaisi tarkempia määräyksiä tupakoinnin järjestämisestä vankilan sisätiloissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)