Verkkouutiset

Uusi kokoomusryhmyri madaltaisi työllistämisen kynnystä

Uusi kokoomusryhmyri Kalle Jokinen haluaa löytää ratkaisuja talouden heikkoon tilaan ja madaltaa työllistämisen kynnystä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen eduskuntaryhmän uusi puheenjohtaja Kalle Jokinen kertoo Verkkouutisille olleensa yllättynyt, kun kokoomuksen uusi puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo pyysi häntä ryhmyriksi.

– Kyllä minä yllätyin siitä varsinkin tämän ajankohdan suhteen. Mutta pidän sitä positiivisena yllätyksenä, Jokinen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kansanedustaja Kalle Jokinen nousi kokoomuksen eduskuntaryhmän uudeksi puheenjohtajaksi tiistaina, kun kokoomuksen puoluehallitus ja eduskuntaryhmä valitsivat kokouksissaan uusia ministereitä ja ryhmän johtoa.

– Petteri Orpo pyysi minut viime viikon torstaina palaveriin keskustelemaan edessä olevasta tilanteesta. Kävimme keskustelun tilannekuvasta. Hän kysyi, että olisinko käytettävissä ryhmän johtoon, jos ryhmä niin päättää, Jokinen kertoo.

– Minulla oli tieto siitä, että ryhmässä on tukea tälle, mutta ei minulla ollut tähän mitään pyrkimystä. Kun asia tuli tietoon, niin sain kannustusta.

Hämeen vaalipiirin 54-vuotias kansanedustaja on ammatiltaan ylikonstaapeli. Jokinen nousi eduskuntaan vuonna 2009 varapaikalta, kun silloinen kansanedustaja Jari Koskinen siirtyi Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin johtokuntaan. Vuoden 2011 ja 2015 vaaleissa Jokinen säilytti paikkansa eduskunnassa.

Jokinen istuu eduskunnassa valtiovarainvaliokunnassa ja toimii eduskunnan liikennejaoston puheenjohtajana. Hän on varajäsenenä liikenne- ja viestintävaliokunnassa sekä lakivaliokunnassa. Lisäksi Jokinen kuuluu Ylen hallintoneuvostoon.

Kokoomuksen puoluekokous valitsi Petteri Orpon kaksi viikkoa sitten Lappeenrannassa uudeksi puheenjohtajaksi. Ehdokkaina olivat myös entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Alexander Stubb ja kansanedustaja Elina Lepomäki.

Jokisen mukaan eduskuntaryhmä on yhtenäinen, eikä hän ole huomannut jakaantumisen merkkejä.

– Minä en ainakaan ole huomannut minkäänlaista jakaantumista. Se on luonnollista, että puheenjohtajakilvassa asennoidutaan ehdokkaiden taakse ja tehdään työtä heidän puolestaan, mutta en ole Lappeenrannan puoluekokouksen jälkeen nähnyt jakaantumisen merkkejä.

”Työllistämisen kynnystä madallettava”

Jokinen korostaa, että kokoomuksessa on valtavasti osaamista ja eri politiikan aloilla pätevöityneitä ihmisiä.

– Suurin haasteeni on se, että saadaan jokaisen osaaminen parhaalla tavalla käyttöön. Sitä kautta se näkyy myös kokoomuksen politiikassa, Jokinen toteaa.

– Minun tavoitteeni on se, että me löydämme sellaisen työskentelytavan, jossa jokaisen ydinosaaminen ja pätevyys saadaan esiin kanavoitua yhteisen työhön. Sitä kautta saadaan se substanssiosaaminen esiin ja vietyä sitä osaamista politiikan päätöksiin.

Jokinen pitää erittäin tärkeänä, että Suomen talouden heikkoon tilaan löydetään ratkaisuja.

– Talous on totta kai päällimmäinen asia. Minä olen valtiovarainvaliokunnan jäsen ja me olemme valtiovarainministeripuolue. Taloustilanne on ihan keskeinen asia, johon pitää löytää ratkaisuja.

Jokinen asettaa kaikkein tärkeimmäksi asiaksi työllisyyteen liittyvät ratkaisut. Hänen mukaansa se on avain talouden kohentamiseen ja siten saadaan parannettua työllisyysastetta.

Jokisen mielestä työllistämisen kynnystä pitää madaltaa. Hänen mukaansa yksityiset tahot ja yritykset eivät kykene työllistämään ihmisiä, koska järjestelmä on liian monimutkainen.

– Minä olen tarjonnut yksinkertaista järjestelmää; Jos palkkaan ihmisen ja sovimme tuhannen euron palkan, pitäisi riittää, että naputtelen tämän ihmisen veronumeron tai henkilötunnuksen järjestelmään, minkä jälkeen eläke- ja vakuutusmaksujen sekä ennakonpidätysten pitäisi ohjautua automaattisesti.

– Digitalisaation aikakautena pitäisi saada aikaan tällainen järjestelmä. Nyt ihmiset eivät uskalla työllistää, koska se on liian monimutkaista.

”Kannatustaso otettava vakavasti”

Tuoreen HS-gallupin mukaan puolueiden kannatukset olivat: keskusta 20,9, SDP 20,6, kokoomus 17,0, vihreät 13,6, perussuomalaiset 9,1, vasemmistoliitto 8,2, RKP 4,7, kristillisdemokraatit 3,7.

HS:n mukaan vihreät olisivat saaneet uusia kannattajia sekä kokoomuksen että vasemmistoliiton äänestäjistä.

Jokisen mukaan kokoomuksen on hyvä lähteä nostamaan kannatustaan tästä asetelmasta.

– Tästä on hyvä lähteä ylöspäin. Tässä on paljon varaa mennä ylöspäin. Gallupit ovat tietysti aina hetkittäisiä mittareita, ja oikea mittaus on vaaleissa ja niihin me tietysti tähtäämme, jotta kokoomuksen vaikutusvalta ja ajatukset saadaan esille.

– Mutta kyllä tämä 17 prosentin kannatustaso on otettava vakavasti ja alettava tehdä töitä oikeiden asioiden parissa.

Jokinen korostaa, että kokoomuksen pitää palauttaa ihmisten luottamus puolueeseen. Se on hänen mukaansa tehtävä puheilla ja teoilla. Samalla on kerrottava, mitkä ovat puolueen tavoitteet.

– Ihmisten pitää tietää, mitä asioita kokoomus ajaa ja mitä me tavoittelemme, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)