Verkkouutiset

Onko euro kuolemassa maailmanvaluuttana? Negatiiviset korot toivat riskin

Euroopan keskuspankin ennustetaan laskevan jälleen talletuskorkoa torstain korkokokouksessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Negatiivisten korkojen myötä EKP on valmis euron kuolemaan reservivaluuttana, Commerzbankin strategi Christoph Rieger sanoo Die Weltille.

Euroopan keskuspankin korkokokouksen odotetaan laskevan jo valmiiksi negatiivista pankkien talletuskorkoaan entisestään osana rahapoliittisia elvytystoimia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Talletuskorossa on liikepankkien keskuspankkitilin talletuksille maksettavasta korosta. Negatiivisten korkojen oloissa liikepankki joutuu maksamaan keskuspankille ylijäämätalletuksista, minkä on tarkoitus houkutella lainaamaan rahat ulos.

Negatiivisilla koroilla on myös ongelmallisia vaikutuksia. Negatiiviset korot heijastuvat jo ennestään matalakorkoisten valtiolainojen kysyntään.

Ylijäämät yhä todennäköisemmin hakeutuvat ei-euromääräisiin arvopapereihin, mikä vähentää kaupankäyntiä euromääräisillä velkakirjoilla.

– Lopulta EKP tekee itselleen haittaa, koska se ei kykene käyttämään hyväkseen niitä etuja, joita reservivaluutalla on, Rieger sanoo.

Reservivaluutoilla tarkoitetaan vakaita ja volyymiltään suuria maailmanvaluuttoja, joita maailman eri keskuspankeilla on taseissaan velkakirjojen muodossa. Yhdysvaltojen dollari on edelleen merkittävin reservivaluutta, mutta euron merkitys reservivaluuttana on kasvanut.

Reservivaluutan asema vähentää valuuttariskiä ja mahdollistaa tehokkaamman rahapolitiikan. Lisäksi reservivaluutta kasvattaa keskuspankeille maksettavaa seignorage-tuloa sen hallussa pitämille arvopapereille. Euron merkitys reservivaluuttana on viime vuosina pienentynyt.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)