Verkkouutiset

Ministeri Kai Mykkänen: Turkin pidätykset vaikuttavat puhdistukselta

Ulkomaankauppa- ja kehitysministerin mukaan rakentavan kriittinen vuoropuhelu on parempi kuin dialogin katkaiseminen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) kirjoittaa Verkkouutisten blogissa Turkin epäonnistuneen sotilasvallankaappauksen jälkeisestä tilanteesta.

Kai Mykkänen pelkää, että ilman kuolemanrangaistustakin Turkin suunta uhkaa kääntyä aiempaa jyrkemmin väärään suuntaan.

– Muutamassa päivässä on pidätetty tai siirretty pois tehtävistään sotilaiden lisäksi tuhansia oikeuslaitoksen ja opetusalan työntekijöitä. Tuntuu mahdottomalta, että tuhansien opettajien ja tuomarien osallisuus kaappaukseen olisi selvitetty muutamassa päivässä. Valitettavasti viralta pidättämisten aalto vaikuttaa poliittiselta ja uskonnolliselta puhdistukselta, Kai Mykkänen kirjoittaa.

– Tähän viittaa myös tuore tieto, jonka mukaan akateemikoiden työmatkat ulkomaille kielletään. Myös median toimintavapauden rajoittaminen on huolestuttavaa.

Hänen mukaansa demokraattisesti valitun hallituksen kaataminen sotilaiden toimesta ei saa olla vaihtoehto ja onneksi kaappaus jäi yritykseksi.

– Turkin hallituksen on muistettava olevansa demokratian lapsi ja kunnioitettava sen perustaa eli perustuslaillista oikeusvaltiota, sananvapautta ja ihmisoikeuksia. Kaappauksen kaatuminenkin perustui siihen, että kansalaisten itsetunto ja vapaa tiedonvälitys ovat vahvempia kuin aiempien Turkissa tapahtuneiden sotilasvallankaappausten aikaan.

Ministerin mukaan EU ei voi katsoa sormien läpi demokratian, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien polkemista maassa, jonka kanssa neuvottelee unionin jäsenyydestä.

– Suoraviivaisesti ajatellen helppo ja moraalisesti ryhdikäs linja olisi katkaista EU-jäsenyysneuvottelut, erottaa Turkki Euroopan neuvostosta sekä jäädyttää Turkin ja EU:n viisumivapauden valmistelut. Meidän on kuitenkin toimittava paitsi oikein myös viisaasti. Demokraattisen tulevaisuuden tukeminen Euroopan kaakkoiskulmalla tarvitsee paitsi tuomaria myös lääkärin. On siis edettävä harkiten, varottava lisäämästä katkeruutta länttä kohtaan ja katkomasta niitä nyörejä, jotka ovat ainoa mahdollisuus vaikuttaa Turkin suuntaan, Mykkänen toteaa.

– Turkin kohdalla rakentavan kriittinen vuoropuhelu toimii paremmin kuin dialogin katkaiseminen. Voi hyvin olla, että osa Turkin johdosta toivoo EU:n kääntävän selkänsä maalle. Kasvokkain saa kuitenkin enemmän aikaan – silloinkin kun se on turhauttavaa ja riitaisaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)