Verkkouutiset

Ilman pienhiukkaset jopa kaksinkertaistuvat matkalla Itämeren yli

Ilmakehän pienhiukkasten määrän on mittauksissa havaittu lisääntyvän huomattavasti Itämeren yllä. Tämän arvellaan johtuvan ennen kaikkea laivaliikenteen päästöistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Atlantilta ja Pohjoiselta jäämereltä saapuu Pohjois-Eurooppaan ilmaa, jossa on vähän pienhiukkasia. Mantereen yllä sekä luonnolliset että ihmisen toiminnasta johtuvat tekijät kasvattavat hiukkasten määrää. Myös Itämeren yllä halkaisijaltaan 50–400 mikrometrin kokoisten pienhiukkasten lukumäärä ilmassa kasvaa jopa kaksinkertaiseksi ilman kulkiessa pohjoisesta etelään tai lännestä itään Itämeren pääaltaan yli.

Tämä selviää Ilmatieteen laitoksen, Fysikaalisten Tieteiden Tutkimuslaitoksen (Liettua), Lundin yliopiston (Ruotsi), Leibniz-instituutin Troposfäärin Tutkimuslaitoksen (Saksa) ja Washingtonin yliopiston (USA) yhteisessä tutkimuksessa.

Siinä verrattiin saman ilman sisältämien pienhiukkasten määrää ja ominaisuuksia joko Utössä Suomen ulkosaaristossa tai Skånessa Etelä-Ruotsissa ennen kuin ilma ylitti Itämeren pääaltaan sekä Itämeren ylityksen jälkeen Preilassa Liettuan rannikolla.

Utö-Preila-välillä hiukkasten lukumäärä kasvoi Itämeren ylityksen aikana keskimäärin 1,9-kertaiseksi, ja Skåne-Preila-välillä 1,6-kertaiseksi.

– Ainoa tekijä, joka pystyi selittämään hiukkasten lukumäärän näin rajun lisääntymisen tutkitussa kokoluokassa, oli laivaliikenne. Myös havaittu noen määrä hiukkasissa tuki tätä oletusta. Mitatuilla hiukkasilla on vaikutusta sekä ilmastoon että ihmisten terveyteen Itämeren alueella, arvioi Ilmatieteen laitoksen tutkija Niku Kivekäs.

Tutkimuksessa käytetty aineisto on vuosilta 2009-2010 eli ennen tiukempien rikin päästörajoitusten käyttöönottamista Itämeren alueella.

Alempien rikkipäästöjen arvioidaan vähentävän hiukkaspäästöjä ja siten parantavan ilmanlaatua.

– Toisaalta pienentynyt ilman hiukkaspitoisuus vaikuttaa ilmastoon lämmittävästi. Vertaavaa tutkimusta kokonaisella merialueella ennen ja jälkeen päästörajoitusten tiukentamisen ei kuitenkaan ole tehty, tutkija kertoo tiedotteessaan.

Tutkimus julkaistaan Oceanologia-tiedelehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)