Verkkouutiset

Hallitus ei vahvista Dublinin sopimuksen romuttamista – ”spekulaatiota”

Sisäministeri Petteri Orpo ei usko, että Dublinin sopimus romutetaan. Pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri Timo Soini pitävät puheita järjestelmän romuttamisesta spekulatiivisina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Dublinin sopimusta pitää muuttaa ja uudistaa. Brittilehti Financial Times kertoi keskiviikkona, että turvapaikanhakijoita ei enää tulevaisuudessa palauteta siihen jäsenmaahan, jossa he ovat ensi kertaa rekisteröityneet.

– Maahanmuuttokriisi on osoittanut sen, että Dublinin sopimus ei nykyisellään toimi, Orpo sanoo Helsingin Sanomille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Orpon mukaan toistaiseksi ei ole olemassa tarkkaa tietoa siitä, millaisia muutoksia Dublinin sopimukseen tulee. Hän ei usko, että järjestelmä romutetaan.

– Olennaisin asia on, että EU:n ulkorajavalvonta saadaan toimimaan ja EU-alueelle saapuvien henkilöiden rekisteröinti hoidetaan asiallisesti siinä maassa, mihin he tulevat. Sitä kautta löytyy ratkaisun avaimet, ei sitä kautta että luodaan vain taakanjakomekanismi Euroopan maiden välille”, Orpo toteaa.

Seuraavien viikkojen akuutein asia on Orpon mukaan se, miten varsinkin Kreikkaan suuntautuva laiton maahanmuutto saadaan kuriin. Hänen mukaansa myös Turkin kanssa pitäisi sopia ihmissalakuljettajien Eurooppaan aiheuttaman ihmisvirran pienentämisestä.

– Sen jälkeen päästäisiin tilanteeseen, jossa voitaisiin keskittyä ensin Dublin-järjstelmän pelastamiseen, sitten kehittämiseen, Orpo kertoo.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi avustajansa välityksellä pitävänsä FT:n uutista spekulatiivisena ja että hallitus ei toimi sen pohjalta.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) kommentoi asiaa nettisivuillaan:

– Tätä asetusta Suomi on tukenut, noudattanut ja edellyttänyt sen noudattamista. Se on Suomen linja. Ikävä kyllä monet EU-maat eivät ole sitä noudattaneet. Oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti lakeja pitää noudattaa, Soini kirjoittaa.

– On olemassa vain lehden uutinen, eikä asetuksen mahdollisesti korvaavasta sisällöstä ole mitään tietoa. Hallitus ei toimi spekulaatioiden pohjalta, eikä ole keskustellut asiasta. Olennaisinta on, että EU: n ulkorajavalvonta saadaan toimimaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)