Verkkouutiset

Palomiesliiton mielestä viisi pelastuslaitosta parantaisi palveluja

Pelastuslaitosten kokoaminen nykyisestä 22 aluepelastuslaitoksesta viideksi tehostaisi laitosten toimintaa, arvioi Suomen Palomiesliitto SPAL.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viiden pelastuslaitoksen malli mahdollistaisi alueiden pelastuspalvelujen yhdenmukaisten toimintamallien käyttöönottamisen ja laadun parantamisen valtakunnallisesti.

– Pelastustoimen uudistamista tulee ohjata mieluummin kansalaisten ja pelastusalan ammattilaisten turvallisuuden edistäminen kuin valta- ja maakuntapolitiikka, edellyttää Palomiesliiton puheenjohtaja Kim Nikula.

– Pelastustoimea tulee kehittää aiemman linjauksen mukaisesti viiden pelastuslaitoksen mallin pohjalta. Tällä varmistetaan myös tulevaisuudessa kustannustehokas toiminta haasteellisessa taloustilanteessa sekä yhtenäiset toimintamallit pelastusviranomaistoiminnassa, hän jatkaa.

Sisäministeriön valmistelemassa lakiluonnoksessa pelastustoimen järjestämisvastuu annetaan viidelle maakunnalle sekä vahvistetaan sisäministeriön valtakunnallista ohjausta pelastustoimessa. Palomiesliiton mielestä nämä ovat kannatettavia ja välttämättömiä lähtökohtia tehokkaamman ja laadukkaamman pelastustoimen rakentamisessa.

Palomiesliiton mukaan muodostamalla aluepelastuslaitoksista laajempia hallinnollisia kokonaisuuksia on mahdollista paitsi tehostaa ja yhtenäistää laitosten toimintaa, myös turvata taloudellisten voimavarojen riittävyys pelastustoimen ydintehtävässä eli pelastustoiminnassa.

– Parasta olisi, jos pelastuslaitosten hallinto- ja tukipalvelut sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnat keskitettäisiin yhteen valtakunnalliseen yksikköön. Tästä vapautuvat voimavarat pitäisi kohdentaa suoraan kansalaisille näkyvään operatiiviseen pelastustoimintaan, SPAL toteaa.

Palomiesliitto pitää pelastustoimen uudistamiselle oikeana lähtökohtana sitä, että pelastustoimen ja ensihoidon järjestäisivät jatkossa yhteistyöalueittain ne maakunnat, jotka ylläpitävät yliopistollista keskussairaalaa.

– Viiden pelastuslaitoksen mallissa turvattaisiin sekä pelastustoimen lähipalvelut että pelastuslaitosten osallistuminen kiireellisiin ensihoito- ja ensivastetehtäviin, SPAL toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)